Donderdag maakte Sony voorlopige jaarresultaten voor 2013 bekend, en het wordt alweer een verliesjaar. Het nettoverlies loopt op naar 130 miljard Yen, wat slechter is dan verwacht.

Sony haalt twee belangrijke redenen aan voor het groter dan verwachtte verlies. Op de eerste plaats zijn er bijkomende kosten (30 miljard Yen) gerelateerd aan de verkoop van de Vaio-tak. Maar het rapport laat duidelijk weten dat de ondermaatse Blu-ray verkoop ook een deel van de redenen is. De vraag naar fysieke media daalt, vooral in Europa, en dat heeft Sony verplicht om de rentabiliteit van zijn schijfproductie faciliteiten te herzien. Concreet besloot Sony dat er niet genoeg cashflow zal zijn om de boekwaarde van de investeringen te recupereren, en daarom neemt het 25 miljard Yen aan bijzondere waardevermindering op in de resultaten.

 

Die beslissing kan mogelijk verstrekkende gevolgen hebben. Als Sony, een belangrijke voortrekker van het Blu-ray-formaat, moet toegeven dat de schijfbusiness nu toch niet zo rendabel blijkt, dan bedenkt het zich misschien wel twee keer voor het aan 4K Blu-ray-schijven wil beginnen.

We waren vorige week aanwezig bij Sony’s 4K-event, dit jaar in de Pinewood Studios in Engeland, waar Sony zijn nieuwste 4K-televisies uitgebreid in de schijnwerper plaatste. Niet geheel onverwacht was een van de meest prangende vragen van de verzamelde journalisten: “Wanneer zal de consument fysieke 4K-media kunnen kopen?” Wel totaal onverwacht was de reactie van Sony. Ongemakkelijk geschuif met de voeten, ontwijkend antwoord door te verwijzen naar de BDA (Blu-ray Disc Association). Dat we een ietwat vaag antwoord kregen was vorig jaar misschien aanvaardbaar, 4K was toen gloednieuw. Maar een jaar later verwacht je van een voortrekker van Blu-ray toch een concreter antwoord. De volgende dag werd er dan toch kort verwezen naar de enige info die we hebben van de BDA, namelijk dat een nieuw formaat verwacht wordt tegen eind van dit jaar.

We schreven in januari al over het aankomende 4K Blu-ray-formaat (lees hier). En ook toen maakten we de bedenking dat streaming mogelijk een zware bedreiging zou vormen voor fysieke media. Ook Sony liet al meerdere malen horen dat het meer toekomst ziet in streaming. Maar gezien de nodige bandbreedte (Netlfix in 4K heeft een stream van 15Mbps nodig, lees hier onze eerste bevindingen) zal dat echter niet voor iedereen een haalbare kaart zijn. Fysieke media lijken toch nog steeds de beste garantie voor kwaliteit en toegankelijkheid. Maar als het voor de fabrikanten financieel niet haalbaar is, zou het wel eens kunnen dat er geen 4K-schijven komen. Een bar vooruitzicht.