Disney en Lucasfilm hebben bekend gemaakt wanneer we Star Wars Episode VIII in de bioscopen kunnen verwachten. De film moet op 26 mei 2017 naar de filmzalen komen. Daarnaast verschijnt de eerste Star-Wars spin-off, getiteld Rogue One, op 16 december 2016.

En daarmee lijkt Disney nog netjes op schema te liggen, want al geruime tijd terug kondigden ze aan dat ze de komende jaren telkens willen afwisselen tussen het ene jaar een officieel nieuw deel en het andere jaar een spin-off. Eind dit jaat verschijnt dus als eerst het door J.J. Abrams (bekend van de Star Trek-reboot) geregiseerde Episode VII en eind 2016 is het vervolgens de beurt aan de eerste spin-off Rogue One.

Rogue One wordt gemaakt door Gareth Edwards, die na zijn debuutfilm Monsters onlangs een nieuwe Godzilla-film maakte. De plotdetails zijn nog "under wraps" zoals dat zo mooi heet, maar we weten dat het verhaal bedacht is door FX-specialist John Knoll en vervolgens op papier is gezet door Chris Weitz, scenarist van de aankomende live-action Cinderella-film. Felicity Jones (The Theory of Everything) zou de hoofdrol spelen.

Wie in Episode VIII te zien zijn weten we nog niet, maar de cast zal na Episode VII ongetwijfeld grotendeels hetzelfde blijven. Het script en de regie van Episode VIII worden in ieder geval gedaan door Rian Johnson. Johnson brak in 2005 door met de neo-noir Brick waarin de hoofdrol was weggelegd voor Joseph Gordon-Levitt. Daarna begaf hij zich voor het eerst in het sci-fi-genre met Looper, ook met Joseph Gordon-Levitt.