Lanceert Telenet binnenkort een digitaal televisieaanbod dat gebaseerd is op DVB-T-technologie? Het heeft er alvast alle schijn van, volgens een bericht dat onlangs op userbase verscheen.De bal ging aan het rollen met een tip van een anonieme bron aan userbase. Die wees er op dat Telenet haar 'Bijzondere Voorwaarden' heeft aangepast, de 'kleine lettertjes' van de verkoopsovereenkomst die je te zien krijgt wanneer je een product bestelt bij de Mechelse kabeldistributeur.

Duidelijke signalen
Daarin duikt sinds kort een passage op die duidelijk in de richting van een DVB-T-dienst (digitale tv via de ether) lijkt te wijzen: "[...] De Dienst is een vorm van draadloze communicatie en werkt door de verspreiding van digitale signalen via de ether [...]".

Het vermoeden over een op til zijnd DVB-T-aanbod wordt nog verder versterkt door een disclaimer rond de kwaliteit van de ontvangst, waarvan Telenet zegt dat ze die niet kan garanderen. De signalen zouden immers "[...] verstoord kunnen worden door een externe bron of door hindernissen die eigen zijn aan gebouwen, aan de beplanting of aan het reliëf; of door weersomstandigheden [...]".

Geen verplichte settopbox voor Teletenne?
Het kind lijkt zelfs al een naam te hebben: Telenet heeft de website Teletenne.be immers geregistreerd op zijn naam, volgens publieke gegevens die afkomstig zijn van DNS.be (de beheerder van registraties van domeinnamen).

Daarnaast wijst userbase nog op een bijzonder interessante passage met het oog op mogelijke restricties rond de ontvangstapparatuur: "Bovendien hangt de kwaliteit van de Dienst ook af van de door de Klant gebruikte eindapparatuur." Een verplichte huur of aankoop van een settopbox bij Telenet lijkt daarmee achterwege te blijven voor de DVB-T-dienst.

Niet of, maar wanneer
Naar een regeling om gebruik te maken van het DVB-T-zenderpark in Vlaanderen hoeft Telenet alvast niet meer te zoeken. Een jaar geleden kwam de kabeldistributeur als enige Belgische provider tot een akkoord met Norkring, de uitbater van het DVB-T zenderpark in Vlaanderen en Brussel. Daarmee lijkt aan alle voorwaarden voldaan te zijn voor de lancering van een volwaardig DVB-T-aanbod in Vlaanderen.

De grote vraag lijkt dus niet langer of zo'n aanbod er komt, maar eerder wanneer het beschikbaar wordt.