Nu de formaatoorlog tussen HD DVD en Blu-ray lijkt beslist, staat de volgende al voor de deur: HDMI en DisplayPort ontlopen elkaar nauwelijks, maar willen allebei de hoofdaansluiting worden tussen elk mogelijk scherm en apparaat.

Drie gloednieuwe lcd-monitoren van Dell bevatten nog meer aansluitingen dan u al gewend bent van moderne computerschermen. Niet alleen wordt de achterkant, zoals bij deze 3008WFP, bevolkt door DVI, VGA, component, composite en S-Video, de computerfabrikant heeft twee nieuwelingen toegevoegd die de toekomst van het videosignaal gaan bepalen: HDMI en DisplayPort.

Lange tijd waren onhandige brede stekkers met schroefjes van de Digital Video Interface-technologie (DVI) de doorsnee manier om computers met een monitor te verbinden. De standaard, die ook op dvd-spelers is te vinden, verkoopt nog altijd bijzonder goed. Vorig jaar werden volgens onderzoeksbureau In-stat 112 miljoen apparaten verscheept met een DVI-aansluiting aan boord.

Gedoodverfde opvolger
Uit hetzelfde rapport blijkt dat consumenten over een paar jaar niet veel meer hoeven te schroeven. De high definition multimedia interface-standaard (HDMI) van Silicon Image was vorig jaar op 143 miljoen monitoren, HD-televisies, dvd-spelers en settopboxen te vinden. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2011 electronicaverkopen met DVI-aansluitingen zijn teruggelopen naar drie miljoen, terwijl 1,2 miljard gadgets HDMI zullen bevatten. Het maakt van de techniek de gedoodverfde opvolger van het videosignaal.

HDMI is niet alleen in staat om 10,2 Gbit per seconde door de kabel heen te sluizen, maar bevat ook ingebouwd surroundgeluid en kopieerbeveiliging (high defintion content protection). Geen aparte kabels meer dus voor beeld en geluid en genoeg ruimte om volwaardig HD-beeld aan te kunnen. En dat geldt voor zowel televisies als monitoren.