Redactie

Stekkeroorlog op punt van uitbarsten

Nu de formaatoorlog tussen HD DVD en Blu-ray lijkt beslist, staat de volgende al voor de deur: HDMI en DisplayPort ontlopen elkaar nauwelijks, maar willen allebei de hoofdaansluiting worden tussen elk mogelijk scherm en apparaat.

Drie gloednieuwe lcd-monitoren van Dell bevatten nog meer aansluitingen dan u al gewend bent van moderne computerschermen. Niet alleen wordt de achterkant, zoals bij deze 3008WFP, bevolkt door DVI, VGA, component, composite en S-Video, de computerfabrikant heeft twee nieuwelingen toegevoegd die de toekomst van het videosignaal gaan bepalen: HDMI en DisplayPort.

Lange tijd waren onhandige brede stekkers met schroefjes van de Digital Video Interface-technologie (DVI) de doorsnee manier om computers met een monitor te verbinden. De standaard, die ook op dvd-spelers is te vinden, verkoopt nog altijd bijzonder goed. Vorig jaar werden volgens onderzoeksbureau In-stat 112 miljoen apparaten verscheept met een DVI-aansluiting aan boord.

Gedoodverfde opvolger
Uit hetzelfde rapport blijkt dat consumenten over een paar jaar niet veel meer hoeven te schroeven. De high definition multimedia interface-standaard (HDMI) van Silicon Image was vorig jaar op 143 miljoen monitoren, HD-televisies, dvd-spelers en settopboxen te vinden. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2011 electronicaverkopen met DVI-aansluitingen zijn teruggelopen naar drie miljoen, terwijl 1,2 miljard gadgets HDMI zullen bevatten. Het maakt van de techniek de gedoodverfde opvolger van het videosignaal.

HDMI is niet alleen in staat om 10,2 Gbit per seconde door de kabel heen te sluizen, maar bevat ook ingebouwd surroundgeluid en kopieerbeveiliging (high defintion content protection). Geen aparte kabels meer dus voor beeld en geluid en genoeg ruimte om volwaardig HD-beeld aan te kunnen. En dat geldt voor zowel televisies als monitoren. 

,

Daar valt niet veel tegen in te brengen. Of toch wel? DisplayPort, dat zich op de Consumer Electronics Show (CES) 2008 aan de wereld presenteerde, biedt nét iets meer snelheid, kwaliteit en beveiliging. Het kan een maximale bandbreedte van 10,8 Gbit p/sec aan, heeft maar liefst twee verschillende DRM-technieken – het eigen display port content protection (DPCP) en HDCP – en geeft een kwalitatief goed signaal tot vijftien meter kabelafstand. HDMI, daarentegen, kan maar vijf meter afstand overbruggen voor signaalverlies optreedt.

DisplayPort mag dan betere papieren hebben, het heeft nog weinig medestanders. HDMI maakte op CES 2008 bekend dat het 750 fabrikanten heeft bekeerd en zag Toshiba, HP en Sony vorig jaar notebooks uitbrengen met zijn logo op de achterzijde.

De strijd lijkt bij voorbaat al gestreden, maar DisplayPort heeft een aantal grote IT-fabrikanten aan boord weten te krijgen. Dell heeft zich vierkant opgesteld achter de techniek en is de eerste fabrikant die op de beurs in Las Vegas monitoren presenteerde. En ook mammoeten Samsung, Intel en AMD hebben zich al aangesloten.

Beide kampen doen er alles aan om het woord concurrentie te vermijden en benadrukken dat zij zich allebei op een andere industrie richten. HDMI is oppermachtig op het gebied van consumentenelektronica en DisplayPort richt zich voornamelijk op de computerindustrie, maar de nieuwkomer heeft een aas in de mouw waar HDMI onrustig van wordt. DisplayPort gaat uit van een open standaard die is ontwikkeld door de Video Electronics Standards Association (VESA), terwijl Silicon Display licentiegeld vraagt voor het gebruik van zijn kabels en aansluitingen. Het scheelt de consument geld en kan van belang zijn als de twee zich op elkaars terrein wagen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: er zijn meer kapers op de kust. Liefst vijf andere technologieën, waaronder WirelessHD, waren present op CES 2008 om aan te kondigen dat zij de standaard van de toekomst gaan leveren. De machtige bondgenoten van DisplayPort en HDMI lijken hun claims al bij voorbaat naar de prullenbak te verwijzen.

Bij Blu-ray en HD DVD is het wachten geblazen voor u kunt overwegen of u een HD-schijfspeler wil aanschaffen. Het goede nieuws van deze stekkeroorlog is dat de meeste technieken met een adapter op elkaar aan zijn te sluiten. Zo weet u zeker dat u niet met een apparaat thuis zit dat u na een paar jaar nergens meer op aan kan sluiten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.