Zoals we gisteren al meldden, heeft Sony ook dit jaar weer heel wat nieuws in petto op IFA. Ook voor veeleisende stereoliefhebbers, want in Berlijn toont de Japanse fabrikant twee gloednieuwe hificomponenten uit de ES-reeks aan het grote publiek.

De hernieuwde aandacht van de Japanse fabrikant voor hoogwaardige stereo-apparatuur is best opvallend. Enerzijds is Sony natuurlijk geen onbekende in het stereowereldje - we houden zelf goede herinneringen over aan kranige oudjes zoals de K970ES cassettedeck - maar de laatste jaren leek de fabrikant geen brood meer te zien in losse hifi-componenten.

De toestellen die Sony toont op IFA 2013 laten er echter geen misverstanden over bestaan: Sony heeft hoogwaardige stereoweergave weer vol in het vizier. De componenten die dat statement kracht moeten bijzetten, zijn de TA-A1ES en HAP-Z1ES - een stevige stereoversterker en een audiostreamer met ingebouwde harde schijf die beide het ES-label dragen.

Hoogwaardige streamer met DSD-ondersteuning
Met de HAP-Z1ES waagt Sony zich voor het eerst op de markt van high-end audiostreaming. Hoewel we nog niet over alle technische gegevens beschikken, ziet de steekkaart er alvast veelbelovend uit.

In het forse chassis - de Z1ES meet 43 bij 13 bij 39 centimeter - gaat een machine schuil die nagenoeg alles belooft af te spelen wat er momenteel op de markt is, Daarbij denken we niet alleen aan ondersteuning voor hoogwaardige formaten zoals FLAC, ALAC en AIFF (tot 24-bit/192kHz), maar ook aan ondersteuning voor DSD (tot 5,6 MHz).

Dat formaat - dat eigenlijk ontwikkeld werd voor SACD-schijfjes - staat de laatste tijd opnieuw in de aandacht nu er ook hi-res DSD-downloads worden aangeboden, die via een computer of compatibele netwerkspeler afgespeeld kunnen worden. De Z1 schaart zich dus al meteen bij het (erg selecte) clubje DSD-compatibele streamers. 

Lossy muziekbestanden zouden dan weer verbeterd worden door DSEE, een klankverbeteraar die zwaar gecomprimeerde tracks belooft op te lappen.

Muziek kan niet alleen over een netwerk worden gestreamd - zowel draadloos als bedraad - maar ook lokaal worden bewaard. De HAP-Z1ES beschikt namelijk over een ingebouwde harde schijf (1 TB), terwijl er via de USB-aansluiting nog meer opslagruimte kan worden toegevoegd. Het is zelfs mogelijk om de streamer automatisch te laten syncen met nieuwe downloads via de HAP Music Transfer-app.

Ook voor de verdere bediening van de audiostreamer biedt Sony een app aan (HDD Audio Remote), die gratis beschikbaar wordt voor iOS en Android. Daarnaast is het ook mogelijk om de speler te bedienen via het 4,3-inch grote LCD-scherm op de voorzijde van de Z1ES.

In tegenstelling tot nogal wat andere hoogwaardige streamers, dubbelt de Sony niet als externe DAC voor andere digitale toestellen. Wel is er een dubbel analoge uitgang aanwezig - een keer single-ended op RCA, een keer gebalanceerd op XLR.