Draadloos beeld en geluid zijn niet nieuw, maar voor de stroomvoorziening van toestellen kunnen we nog niet om kabels heen. Als het aan Sony ligt, komt daar binnenkort verandering in. De Japanse elektronicafabrikant timmert immers aan een oplossing om entertainmenttoestellen draadloos van stroom te voorzien.
 

De ontwikkeling van de nieuwe technologie – die gebaseerd is op het principe van magnetische inductie – lijkt aardig op te schieten, want Sony maakte onlangs bekend dat het systeem in deze fase al in staat is om 60 watt draadloos te versturen over een afstand van 50 centimeter. Met behulp van een passieve extender kan die afstand tot 80 centimeter vergroot worden.

Het vermogen en zendbereik zijn momenteel dus nog beperkt, en echt ‘groen’ is de technologie in deze fase van de ontwikkeling ook nog niet: de efficiëntie bedraagt amper 60 procent. Of in normale mensentaal: als er aan de ene kant 100 watt verstuurd zou worden, resulteert dat aan de andere kant in 60 watt bruikbare stroom.

Tot nog toe is er alleen nog maar een prototype ontwikkeld van het systeem; over een voorziene datum voor een productierijpe versie van de technologie is nog niets bekend. Het is dus nog even wachten vooraleer we onze tv’s en projectoren ook echt op deze manier van stroom kunnen voorzien.