Redactie

Tangent Quattro

Audiotoestellen die internetradio ontvangen, zijn niets nieuws. Denk maar aan de Pinnacle SoundBridge of TerraTec Noxon. De Tangent Quattro brengt een aanzienlijke portie design en gebruikscomfort mee die veel andere toestellen missen.

Op het internet zijn duizenden ‘radiozenders’ te vinden die continu muziek uitzenden. Soms zijn het traditionele FM-zenders die hun programma’s ook streamen, andere bestaan alleen online. U kunt deze uitzendingen op een pc beluisteren of met een internetradio zoals de Quattro van het Deense merk Tangent.

De Quattro werkt alleen met een draadloos netwerk; er is geen Ethernet- of andere netwerkaansluiting. Wanneer we het toestel voor de eerste keer inschakelen, vindt het automatisch ons WiFi-netwerk. Zoals alle verstandige mensen hebben wij een beveiligd draadloos netwerk en dus moeten we eerst de sleutel invoeren (de Quattro ondersteunt WEP en WPA1), wat erg eenvoudig gaat. Bij de eerste opstart haalt de Quattro van de website van Reciva (www.reciva.com) een lijst van internetradiokanalen op. Als dat eenmaal is gebeurd, is het toestel klaar voor gebruik.

Zenderaanbod
Met de grote draaiknop en de selectietoets navigeren we door de duizenden zenders. Die zijn ingedeeld per locatie (land) en genre. Binnen elk genre is nog eens een onderverdeling op locatie. Zo kunnen we in een handomdraai alternatieve zenders uit Canada of popradio uit Albanië vinden. Bij zenders met een on-demand aanbod, zoals de BBC, kunt u bepaalde programma’s herbeluisteren wanneer u wilt. Telkens wanneer we een nieuwe zender kiezen, heeft de Quattro een paar seconden nodig om de stream in zijn buffer te laden. Uit het overweldigende zenderaanbod kunnen we zes favorieten aan een preset-knop toewijzen.

De geluidskwaliteit van internetradio wordt in de eerste plaats bepaald door de bitratio van de zender; de Quattro stuurt dat signaal dan door een 3 inch fullrange luidspreker bij een vermogen van 5 watt RMS. Bij zenders die 128 Kbps gebruiken, klinkt het resultaat even goed als FM-radio op een toestel met vergelijkbare afmetingen.

Aan de achterkant van de Quattro zitten een aansluiting voor een hoofdtelefoon en een line-in waarop u bijvoorbeeld een iPod kunt aansluiten. U kunt ook muziek van op een pc afspelen, maar dat gaat alleen als uw muziekcollectie in Windows Media Player 11 staat. Gelet op de miljoenen iPod-kopers die vanzelfsprekend iTunes gebruiken, is de keuze voor WMP 11 onbegrijpelijk. De Quattro kan overweg met muziek in de formaten WMA, mp3, AAC, Real en Ogg Vorbis, maar lust geen door DRM beschermde tracks.

,
Let op uw tellen
Als u veel naar internetradio luistert, houdt u best de teller van uw internetabonnement in de gaten. Dergelijke streams gebruiken maar een portie van uw beschikbare bandbreedte, maar zorgen wel voor een aanzienlijk dataverkeer.
Nemen we als voorbeeld een zender die uitzendt aan 128 kilobits per seconde (Kbps). Dat zorgt in theorie voor een dataverkeer van 16 kilobytes per seconde (KB/s), of 960 KB/s per minuut, of 56,2 MB/uur. Internetradio gebruikt het UDP-protocol, waardoor er niet al te veel extra dataverkeer tussen de server en de Quattro-client is – in onze tests komt een uur radio in totaal op ongeveer 60 MB te staan.

Dat lijkt niet veel, maar het tikt snel aan. Als u elke dag twee uurtjes radio luistert, zit u op het einde van de maand aan 3,6 gigabyte – of ruim een derde van de 12 GB-datalimiet op de klassieke breedbandabonnementen van Telenet en Belgacom. We kunnen alleen maar dromen van de situatie in Nederland, waar u bij elke provider een abonnement zonder datalimiet vindt dat ook nog eens goedkoper is dan wat Telenet en Belgacom voor hun formule met limiet willen. Zei daar iemand duopolie?

Tangent Quattro

Prijs: 299 euro (oktober 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.