Dubbele 0,7 inch OLED-schermen met 1280x720 resolutie, 45 graden zichtveld, hoofdtelefoon met virtual surround, allemaal ingebouwd in een futuristisch vizier. Kortom, de Sony HMZ-T1 'personal 3D viewer' ziet er behoorlijk appetijtelijk uit. Start de film maar, ik ben er klaar voor.


Het is eens wat anders dan tv kijken, met die Sony ‘personal viewer’ op je neus. Na wat geworstel om het toestel comfortabel op je hoofd te plaatsen, geeft het een behoorlijk vreemd gevoel. Verborgen in je eigen wereldje en niemand die weet wat je aan het kijken bent. In dit geval Spartacus: Blood and Sand.

Het zwaard zoeft langs mijn rechteroor, en ik hoor hijgend gepuf aan de linkerzijde. Als de tegenstander half onthoofd neer valt spettert het bloed in m’n ogen. Ik knipper even. Dat je niets anders ziet dan de actie draagt toch wel bij tot de immersie - je zit echt 'in' de film.

En in 3D is het helemaal leuk moet ik toegeven. Crosstalk? Nope, geen last van. Met Jake Sully duik ik de afgrond in tussen de vliegende bergen. Wind in m’n oren, en het gegiechel van Neytiri die naast me vliegt.

Ja, het is echt iets anders. En met ongekende voordelen. De vraag om de vuilbak buiten te zetten heb ik uiteraard niet gehoord. “Ik was aan het kijken met die Sony Viewer, he schat.” Dat je er enigszins raar uitziet met dat ding op je hoofd moet je er dan maar bij nemen.

Een volledige test van de futuristische Sony HMZ-T1 'personal 3D viewer' vind je in FWD Magazine 39, in de kiosk vanaf dinsdag 22 november.