Als alle gezinnen in België digitale televisie kijken, dan verbruiken ze samen de opbrengst van een windmolenpark van zestig megaturbines. Met die vergelijking zegt de Bond Beter Leefmilieu (BBL) dat de settopboxen van Telenet en Belgacom dure stroomvreters zijn.

Volgens de milieuorganisatie kan het verbruik van deze apparaten, die nodig zijn voor digitale televisie en in principe op stand-by moeten blijven staan, zelfs een vijfde van het abonnementsgeld kosten. Beide telecombedrijven nuanceren die bewering.

Volgens de BBL verbruiken de toestellen bij Telenet en Belgacom respectievelijk 230 en 114 Kwh in stand-bymodus. Mede daarom pleit de bond voor een integratie van alle toestellen in de televisie. Het stand-byvermogen moet volgens de BBL op 0,5 watt worden vastgelegd, waar dit nu 29,60 watt is bij Telenet en 14,51 watt bij Belgacom.

"Onze kritiek op digitale televisie is dubbel. Enerzijds over het verbruik van de settopbox in werking, anderzijds begrijpen we moeilijk waarom die altijd moet aanstaan", zegt Bram Claeys, adviseur voor energie en klimaat bij de organisatie.

Telenet en Belgacom doen beloftes
De twee grootste telecombedrijven van het land onderkennen gedeeltelijk de kritiek van de Bond Beter Leefmilieu. "We zijn ons hiervan bewust en bij de volgende lastenboeken gaan we bij onze leveranciers een significante verlaging van het stroomverbruik eisen", zegt Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts.

Maar het argument van de bond dat de gebruikte toestellen van inferieure kwaliteit zijn, wordt stevig ontkend. "Dat is niet dezelfde apparatuur die wij leveren", zegt Belgacom-woordvoerder Jan Margot. "De toestellen die de bond noemt, zijn hoogstens bruikbaar voor analoge televisie. Een volwaardige settopbox met bijvoorbeeld EPG (elektronische programmagids, nvdr) is uiteindelijk een kleine pc."

Ook Telenet zegt dat hun ontvanger een complex toestel is met meer functionaliteiten dan wat er in het buitenland mogelijk is.

Firmware-update voor lager stand-byverbruik
Een vaak gehoorde klacht over de digitale ontvangers en recorders is dat ze op stand-by moeten blijven staan en dat de harde schijf in de recorders steeds opnieuw actief wordt. Telenet belooft dat het hiervoor aan een firmware-update werkt en op termijn zuinigere digiboxen wil gebruiken. Belgacom gebruikt sinds kort nieuwe toestellen die de harde schijf niet meer om het half uur inschakelen.