Redactie

Telenet mag INDI overnemen

Telenet mag Interkabel en zijn 800.000 televisieklanten overnemen. Dinsdag raakte bekend dat de Raad van State zijn goedkeuring daarvoor geeft. Gisteren volgde het Antwerps Hof van Beroep daarin. In principe kan niets de plannen van de Mechelse kabelaar nog tegenhouden, al moeten de details van de overeenkomst nog worden uitgewerkt.

Bezwaar
De heisa rond de overnameplannen begon eind november. In alle stilte bereikten Telenet en Interkabel een principeakkoord om de televisiediensten van laatstgenoemde over te nemen voor 170 miljoen euro. Concurrent Belgacom was hier niet mee opgezet en legde prompt bij de twee bovenstaande instanties een klacht neer. Het verzette zich tegen het feit dat de verkoop niet openbaar gebeurde. Bovendien wilde Belgacom zich ook kandidaat stellen om het netwerk over te nemen en open te stellen voor Telenet.

In een kort geding besliste de rechter dat Belgacom geen kans heeft gekregen om een bod op Interkabel uit te brengen. De overnamegesprekken moesten daarom worden stilgelegd.

Telenet ging op zijn beurt in beroep. De uitspraak daarover is nu in het voordeel van het Mechelse kabelbedrijf uitgevallen. Daarvoor had de Raad van State al besloten dat het de overname niet zou tegenhouden. Al was dat vooral omdat de Antwerpse rechter dit al had gedaan. Toch wordt ook hier beslist om de klacht van Belgacom te verwerpen.

Wat voor de INDI-klanten?
Voor de klanten van Interkabel, en dus het digitale platform INDI, wil dit zeggen dat ze binnenkort televisie van Telenet krijgen. Een concrete datum daarvoor is nog niet bekend. Door het spreekverbod liggen de onderhandelingen al maanden stil en Interkabel zelf moet nog formeel toestemming krijgen van de verschillende gemeenten. Al lijkt dat op het eerste gezicht geen probleem. In principe kan de overname dit jaar nog worden afgerond.

Hoe het aanbod en de prijzen voor INDI-klanten gaan evolueren, is evenmin uitgewerkt. De enige zekerheid is dat de klanten uit het Interkabel-gebied interactieve digitale televisie via de kabel kunnen krijgen; tot nu toe bleef hun aanbod beperkt tot gewone digitale uitzendingen.

Boete
De uitspraak in beroep is nog niet ten gronde uitgesproken, wat wil zeggen dat de rechter alsnog kan beslissen dat Belgacom nadeel ondervindt van de overeenkomst. Volgens Telenet brengt dit de operationele overname echter niet meer in gevaar. Enkel een stevige geldboete kan dan nog worden opgelegd.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.