Rechtstreeks de DAC aanspreken

Het design is niet waarom de N90Q revolutionair is. Neen, daarvoor moeten we kijken naar het actieve gedeelte van de hoofdtelefoon. In tegenstelling tot bij veel Bluetooth-hoofdtelefoons kun je bij de N90Q met verplichte kabel de ingebouwde elektronica niet omzeilen. Als de batterij leeg is, dan weerklinkt er geen muziek. Wel kun je de N90Q aansluiten aan een USB-lader en muziek beluisteren via de koptelefoonkabel. '

Er is nog een tweede optie: sluit de koptelefoon enkel met de USB-kabel rechtstreeks op je computer aan. Je spreekt dan rechtstreeks de DAC in de N90Q aan, waardoor je bestanden tot 96 kHz / 24 bit kunt afspelen. Dat is een knappe eigenschap die steeds meer actieve hoofdtelefoons bezitten, zoals de Parrot Zik 3 of Sennheiser Momentum Wireless. In ons geval merken we wel altijd dat je een langer dan normale USB-kabel moet bezitten om het comfortabel te kunnen doen, want de USB-poort van een computer zitten vaak ver weg. Met een laptop heb je dat probleem niet natuurlijk.

We vinden wel dat een hoofdtelefoon op dit prijspunt werkelijk alle hi-res moet aankunnen, incluis DSD. Ja, die bestanden zijn zeldzaam, maar als iemand er naar luistert, dan is het wel een audiofiel. Als we even snel de vergelijking maken met tussen de USB-aansluiting of de N90Q aan te sluiten via een hoofdtelefoonkabel, dan verkiezen we toch de USB-optie. Bij de hoofdtelefoonaansluiting hoor je (als de muziek niet speelt) in de verte een beetje ruis, bij USB amper. 

Maar laten we het ook niet overdrijven: storend is het echter niet en je merkt er niets van als de muziek speelt. Vermoedelijk heeft het te maken met de ingebouwde noise-cancelling (gericht op thuisgebruik, niet op vliegtuigen). Die is onwaarschijnlijk effectief in een thuisomgeving. Harman zegt dat er 20 dB omgevingsruis wordt verwijderd, en dat geloven we maar al te best.

gerelateerde items