Slim gevonden

De ingebouwde DAC/versterking en de indrukwekkendste noise-cancelling ooit zijn één, maar de echte revolutie schuilt achter een knop aan de zijkant.  Even indrukken en je krijgt snel enkele testtonen te horen. Daarmee meet de N90Q de pasvorm ten opzichte van jouw oren, en wordt via de ingebouwde DSP de klank gepersonaliseerd. Wow. Het is een extreem voorbeeld, maar dat het meetsysteem best ingrijpend is, merk je als je de N90Q tunet terwijl nog niet op je hoofd staan. Het verschil van wat je hoort en als je ze daarna opnieuw tunet in de correctie positie is behoorlijk groot. Alles is veel meer in balans. 

Wie meer wil weten over de technische achtergrond van het kalibratiesysteem, kan zich (na het betalen van 20 dollar) verdiepen in deze paper. De essentie is dat de onderzoekers van Harman (de groep achter AKG) een manier hebben gevonden om via een meting in de binnenkant van de hoofdtelefoon toch de eigenschappen van de ruimte binnen de oorkussens en in het oor zelf te bepalen - iets dat vroeger enkel met speciale in-oor microfoons kon. Met die meting kunnen ze de geluid van een hoofdtelefoon aanpassen zodat het voor jouw oren juist klinkt, een beetje zoals de meetsystemen die door AV-receivers worden toegepast om de klank te corrigeren voor je kamer (maar niet helemaal, want receivers meten eigenschappen van kamers, zoals de vertraging).

Het doel is zorgen dat de klank die je oren bereikt, gelijk is aan de Harman-curve. Dat is een curve die onderzoekers bij Harman bepaalden aan de hand van uitgebreide tests en vergelijkingen tussen hoofdtelefoons en speakers, en waarbij luisteraars gevraagd werden om hun ideale neutrale klank aan te geven. Het ongewone aan de curve is dat hij niet helemaal plat is, maar wat piekt rond 3 kHz.

Welke genre we er ook doorjagen, het klinkt gewoon zeer goed en evenwichtig, zeker als we de N90Q via USB aansluiten in plaats van via de hoofdtelefoonkabel. Wel heeft het meetsysteem pas zin als de hoofdtelefoon echt perfect op je hoofd zit. Doe je hem even uit, dan moet je eigenlijk opnieuw meten. Nu ja, dat is niet echt een omslachtig proces, maar maakt het luisteren wel meer een gebeurtenis. Misschien hoort dat ook gewoon zo voor een hoofdtelefoon van 1.500 euro.

Het draaiwiel aan het linkeroor laat je trouwens toe om de verhouding bassen en treble te veranderen. Het is relatief subtiel allemaal. Toch is het niets voor puristen, maar we smaken het wel. Nog verdere geluidsaanpassingen krijg je door de kalibratieknop heel kort in te drukken. Je schakelt dan door drie geluidsmodi (waaronder een surroundmodus), maar de meerwaarde hiervan vonden we bescheiden.

gerelateerde items