Conclusie

De AKG N90Q is allesbehalve een doorsnee hoofdtelefoon. Het zit propvol innovatieve techniek, wat niet verrast als je beseft dat AKG een merk is van de Harman Group. Zij bezitten niet enkel heel wat diepe kennis over audio (zie bijvoorbeeld de eerder vermelde Harman Target Response Curve), maar investeren ook heel veel in audiosoftware, onder meer voor in-car gebruik. Als er dus iemand een hightech slimme hoofdtelefoon zou uitbrengen, dan zijn zij het wel.

Het meetsysteem is een effectieve toevoeging die de N90Q beter doet klinken. En beter moet je hier verstaan als net in evenwicht getunet, waardoor de hoofdtelefoon een allesvreter wordt die

Onze ervaringen maken ons in elk geval heel nieuwsgierig naar de JBL Everest 700 Elite, een veel goedkopere hoofdtelefoon (280 euro) die ook het kalibratiesysteem aan boord heeft, met noise-cancelling gericht op vliegtuigen. JBL gaat altijd voor een meer basszware, jonger geluid, dus een zeker verschil mag wel.

Op de einde van de rit blijft natuurlijk de vraag: is de N90Q het torenhoge prijskaartje waard? Technologisch en qua accessoires en afwerking is het antwoord positief, klankmatig vinden we een moeilijke. Wie bijvoorbeeld als high-end liefhebber op zoek is naar het hyperanalytische van de HD 800S of het prikkelende van een Grado, zal de N90Q vast te braaf vinden. Maar dit is wel een heel aangename, neutrale hoofdtelefoon die best interessant is voor mensen die veel aan genre-hopping doen. We zouden hem wel via USB aansluiten - wat meteen het prijskaartje wat nuanceert omdat je dan geen verdere investeringen in DAC en/of hoofdtelefoonversterker moet doen.

8/8
gerelateerde items