Teufel geniet nog steeds de meeste bekendheid om zijn uitgebreide lijn surroundluidsprekers, maar voor de firma uit Berlijn startte het verhaal ooit met stereoluidsprekers. In 2009 pikte de fabrikant de draad weer op met een ambitieuze stereoluidspreker voor de kritische muziekliefhebbers, de Ultima 800. Die speaker krijgt nu een upgrade, in de vorm van de nieuwe Ultima 800 MK2.

De originele Ultima 800 oogstte heel wat lof bij bij pers en klanten, maar Teufel niet hangen in de tijd en sleutelde achter de schermen aan een verbeterde variant.

Wat vooral in het oog springt bij de nieuwe versie, zijn de optische aanpassingen. Zo zit de Ultima voortaan gehuld in een jasje van puur witte pianolak, terwijl ook de voetstukken moderner voor de dag komen. Net als bij de eerste Ultima blijven ze functioneel, maar ze zien er nu ook mooi uit - een kritiekpunt bij de vorige versie. Een leuk detail is dat de stoffen speakercovers voortaan met onzichtbare magneetjes op de luidsprekers zitten, zodat de luidspreker er een stuk verzorgder uitziet wanneer je hem liefst zonder de grilles beluistert.

Ook akoestische verbeteringen
Veel interessanter dan de cosmetische wijzigingen zijn natuurlijk de akoestische verbeteringen. Alle gebruikte drivers, van de 33 millimeter stoffen dometweeter en de 100 millimeter titanium midrangedriver tot en met de zes (jawel, zes) 170 millimeter carbon woofers zijn verbeterd bij dit driewegontwerp.

Met name door het vernieuwde midrangechassis zou de storingsfactor verder verkleind zijn volgens Teufel, terwijl het frequentieverloop nog rechtlijniger geworden is en en het afstralingsvermogen over het gehele spectrum verbeterd werd . Dat alles moet voor een nog fijnere geluidsweergave zorgen.