Regisseur Peter Jackson zorgt voor een wereldprimeur door de drie delen van The Hobbit in 48 frames per seconden te filmen. Alleen lijkt de distributeur maar weinig zin te hebben om die versie te verdelen.

Door te filmen in 48 fps of HFR (Higher Frame Rates) wil Jackson een meer realistische weergave neerzetten. Er zou nauwelijks sprake zijn van blurring in actiescènes of flikkerende beelden. Alleen geven zoveel beelden per seconden een heel ander kijkgevoel dan de 24 frames per seconde van huidige bioscoopfilms. Gevreesd wordt dat kijkers het ‘cinemagevoel’ zullen missen. Sommige critici die eerste Hobbit-fragmenten onder ogen kregen, noemen ze “te realistisch”. Maar dan kan een eerste reactie zijn op minder goed afgewerkte fragmenten, want latere commentaren op nieuwe filmsequenties waren veel positiever

Het grote publiek gaat wellicht niet de kans krijgen om zelf een oordeel te vellen. Warner Bros, die The Hobbit verdeeld, zal volgens Hollywoodblad Variety een 24 fps-versie van de film naar de meeste cinemazalen sturen. Slechts een klein aantal mag The Hobbit aan 48 fps vertonen.