De kerstvakantie van maffia-advocaat Charlie Arglist (John Cusack) begint lang niet slecht: samen met zijn maatje Vic (Billy Bob Thornton) slaat hij twee miljoen dollar van maffiabaas Bill Guerrard (Randy Quaid) scheef.


De twee denken daar bovendien zo goed mee weg te geraken dat ze gewoon in hun thuishonk Wichita, Kansas blijven. Dat loopt dus fout, en The Ice Harvest ontpopt zich snel tot het soort misdaadkomedies waarin de lijn tussen dolle pret en een stevige geweldexplosie altijd dunner is dan je had gedacht.

John Cusack lijkt niet op zijn plaats in zo’n film, maar het hoofdpersonage is helemaal op zijn maat gesneden: op het eerste gezicht lijkt hij inderdaad onschuldig als een plechtige communicant, maar achter die façade schuilt een gepatenteerde klootzak die liegt, bedriegt en moordt dat het een aard heeft.

The Ice Harvest is ook een van de laatste films waarin Randy Quaid opdraafde, voordat de man zijn leven zelf een verfilming waard werd: samen met zijn vrouw Evi ging hij in 2009 op de vlucht voor het Amerikaanse gerecht (schulden), maar ook voor een vreemd moordcomplot dat hij ‘The Hollywood Star Whackers’ noemt. Het echtpaar heeft ondertussen asiel aangevraagd in Canada.

Vrijdag 18 februari, Eén, 23u15