De formule is al twintig jaar belegen zonder dat hij noodzakelijk aan populariteit heeft moeten inboeten (zie de deplorabele Date Movie-, Scary Movie- en Spy Hard-ondingen van de laatste twee decennia), maar toen The Naked Gun eind jaren 1980 in de zalen landde was de gagfilm nog maar net aan zijn hoogtepunt geraakt.

De daders achter die kortstondige opmars van klassiekers, die begon met Airplane! uit 1980 en later werd vervolgd met onder meer Top Secret! en deze Naked Gun, zijn echter dezelfden die het genre later ook zijn blijven uitmelken. De broertjes David en Jerry Zucker maakten er, ondanks het feit dat David Zucker halfweg de eighties ook nog een film heeft gemaakt die gewoon geestig was zonder die flauwiteiten (Ruthless People uit 1986), een punt van om de formule zo lang mogelijk uit te melken.

Dat geldt ook voor de acteur die de hoofdrol draagt in deze lachklassieker: Leslie Nielsen is ondertussen 92 jaar oud (hij speelde op zijn veertigste nog een bijrolletje in Bonanza!), en blijft maar in onnozele filmpjes opdraven. Voor het geld, ongetwijfeld?

Vrijdag 2 maart op VT4 om 23u05