De streamingdienst Tidal opent vandaag de deuren in België en Nederland. In tegenstelling tot diensten als Spotify en Deezer wil Tidal vooral hifi-fans lokken die op zoek zijn naar betere geluidskwaliteit. Muziekstreams worden daarom in cd-kwaliteit in het FLAC- en ALAC-formaat aangeboden.

Tidal is weliswaar niet de eerste die lossless-streaming aanbiedt in onze regio – het Franse Qobuz was hen voor – maar de dienst is wel radicaler in zijn keuze voor hifi-fans. Waar je bij Qobuz kan opteren voor een goedkoper abonnement met MP3-streaming, kan je bij Tidal enkel terecht voor één abonnementsvorm. Het kost dan meteen 19,99 euro/maand.

Er wordt ook duidelijk slim te werk gegaan om de hifi-fan te bedienen. Zo heeft Tidal opvallend veel partnerships met audiomerken gesloten, om te zorgen dat de streamingdienst beschikbaar is op veel apparaten. Het resultaat is dat de dienst meteen kan uitpakken met een lange lijst van partners: Anthem, Airable by Tune In Media, Astell &Kern, Audeze, Audiovector, AudioQuest, Auralic, Aurender, Bel Canto, Bluesound & NAD, Dan D'Agostino, Definitive Technology, Denon HEOS, DTS Play-Fi, Dynaudio, Electrocompaniet, Harman Omni, HiFiAkademie, ickStream, JH Audio, Linn, McIntosh, Meridian, MartinLogan, Paradigm, Polk, Pro-ject, PS Audio, Raumfeld, Simple Audio, Sonos, Steinway Lyngdorf, Wadia en Wren Sound Systems.

De klassieke manieren om te streamen zijn er uiteraard ook nog. De Tidal-app is er voor zowel Windows als Mac-computers, evenals iPhones, iPads en Android-toestellen. Het is ook mogelijk om Tidal-streams via een browser te beluisteren, maar enkel bij gebruik van de Chrome-browser is lossless-kwaliteit gegarandeerd. Opteer je bijvoorbeeld voor Safari op de Mac, dan krijg je lossy streams aan 320 kbps binnen.

Tidal werd de voorbije maanden onder meer in Engelstalige landen gelanceerd, waar de streamingdienst doorgaans goed ontvangen werd. Maar eigenlijk is de dienst ouder dan je zou denken. Tidel is immers een initiatief van het bedrijf achter WiMP, een lossless-streamingdienst die al even actief is in Scandinavië en Duitsland.