Een multiroomsysteem laat je in verschillende kamers van muziek genieten zonder dat je in elk van die ruimtes een complete geluidsinstallatie moet neerpoten. Maar multiroominstallaties kunnen behoorlijk complex zijn. Je gaat dus best doordacht te werk.De volgende tips zetten je alvast op weg om je noden te bepalen, de mogelijkheden af te wegen en voorbereidingen te treffen.
 

1. Multiroom in verschillende smaken
Multiroomsystemen werken volgens vier verschillende principes: met audiobekabeling, met UTP-bekabeling, met een draadloze verbinding of via het elektriciteitsnetwerk. Elke benadering heeft z’n eigen voor- en nadelen, en stelt specifieke eisen aan de voorbereidingen die er nodig zijn om het systeem in gebruik te nemen.


2. Technische ruimte

Kies een plaats in de woning waar de centrale schakeleenheid en/of de geluidsbronnen best kunnen worden geplaatst. Hou rekening met enig lawaai – je wil liever geen luidruchtige apparatuur in de woonkamer – en met de audio- of UTP-kabels die van daaruit naar de verschillende zones moeten worden getrokken. Een technische ruimte is ideaal voor dit doel.
 


3. Sterallures

Wat je nodig hebt is een ‘stervormig’ netwerk. Voorzie dus kabels die vanuit één centraal punt – zie tip 2 – naar de verschillende zones vertrekken.


4. UTP-kabels: nooit overbodig

Als je bouwt of verbouwt, bevelen we sterk aan om vanuit de technische ruimte een drietal Cat 5e UTP-kabels te voorzien naar elke kamer in de woning. De technische ruimte is de plek waar de multiroomapparatuur staat, maar eventueel ook andere domotica-apparatuur en zaken zoals je modem en je telefoonaansluiting.

Dat lijkt vandaag overdreven, maar dat zou morgen wel eens anders kunnen zijn. Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten.

Bedenk dat je zo’n kabel niet alleen kan gebruiken voor je multiroomsysteem, maar ook voor een televisie, telefoontoestel, veiligheidscamera, computer, in-wall touchscreen en tal van andere toepassingen.

Tien tips voor multiroom audio in huis


5. Draadloos of niet?

Als je de keuze hebt tussen een draadloze verbinding of een verbinding met kabels tussen de technische ruimte en een bepaalde zone, kies dan altijd voor een bekabelde verbinding. Draadloze verbindingen zijn minder betrouwbaar dan hun bekabelde tegenhangers.