Geluid

Tien tips voor multiroom audio in huis

Een multiroomsysteem laat je in verschillende kamers van muziek genieten zonder dat je in elk van die ruimtes een complete geluidsinstallatie moet neerpoten. Maar multiroominstallaties kunnen behoorlijk complex zijn. Je gaat dus best doordacht te werk.

De volgende tips zetten je alvast op weg om je noden te bepalen, de mogelijkheden af te wegen en voorbereidingen te treffen.
 

1. Multiroom in verschillende smaken
Multiroomsystemen werken volgens vier verschillende principes: met audiobekabeling, met UTP-bekabeling, met een draadloze verbinding of via het elektriciteitsnetwerk. Elke benadering heeft z’n eigen voor- en nadelen, en stelt specifieke eisen aan de voorbereidingen die er nodig zijn om het systeem in gebruik te nemen.


2. Technische ruimte

Kies een plaats in de woning waar de centrale schakeleenheid en/of de geluidsbronnen best kunnen worden geplaatst. Hou rekening met enig lawaai – je wil liever geen luidruchtige apparatuur in de woonkamer – en met de audio- of UTP-kabels die van daaruit naar de verschillende zones moeten worden getrokken. Een technische ruimte is ideaal voor dit doel.
 


3. Sterallures

Wat je nodig hebt is een ‘stervormig’ netwerk. Voorzie dus kabels die vanuit één centraal punt – zie tip 2 – naar de verschillende zones vertrekken.


4. UTP-kabels: nooit overbodig

Als je bouwt of verbouwt, bevelen we sterk aan om vanuit de technische ruimte een drietal Cat 5e UTP-kabels te voorzien naar elke kamer in de woning. De technische ruimte is de plek waar de multiroomapparatuur staat, maar eventueel ook andere domotica-apparatuur en zaken zoals je modem en je telefoonaansluiting.

Dat lijkt vandaag overdreven, maar dat zou morgen wel eens anders kunnen zijn. Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten.

Bedenk dat je zo’n kabel niet alleen kan gebruiken voor je multiroomsysteem, maar ook voor een televisie, telefoontoestel, veiligheidscamera, computer, in-wall touchscreen en tal van andere toepassingen.

Tien tips voor multiroom audio in huis


5. Draadloos of niet?

Als je de keuze hebt tussen een draadloze verbinding of een verbinding met kabels tussen de technische ruimte en een bepaalde zone, kies dan altijd voor een bekabelde verbinding. Draadloze verbindingen zijn minder betrouwbaar dan hun bekabelde tegenhangers.

,

6. Hoeveel zones en bronnen?
Bepaal het aantal zones dat je nodig hebt. Dat doe je best in samenspraak met je andere huisgenoten. Zij willen misschien muziek beluisteren op plaatsen waar je niet eens aan gedacht hebt. Bekijk daarna hoeveel bronnen je aan het systeem wil koppelen.

Tien tips voor multiroom audio in huis

7. Onzichtbare luidsprekers
Als je van een subtiele benadering houdt, kan je eventueel opteren voor inbouwluidsprekers waarover stucwerk aangebracht kan worden! Daardoor worden de speakers volkomen onzichtbaar. De geluidskwaliteit is dan wel wat minder, maar je kan natuurlijk niet alles willen.


8. In de muur

Een wat minder drastische oplossing bestaat uit overschilderbare luidsprekers. Aangezien die hetzelfde kleurtje kunnen krijgen als het plafond of de muur waar ze inzitten, vallen ze haast niet op. In principe komt hier geen verlies in geluidskwaliteit bij kijken.
 


9. De bediening

We hebben niets tegen een bedieningspaneeltje in de muur, maar bedenk dat je dan wel iedere keer moet rechtstaan als je het volume wil wijzigen of een ander nummer wil kiezen. Combineer het bedieningspaneel dus best met een infrarood- of Wi-Fi-afstandsbediening.


10. Professionele hulp

We zeggen niet dat het onmogelijk is om op eigen houtje een goed werkend multiroomsysteem op te bouwen, maar als je zeker wilt zijn dat alles volgens de regels van de kunst is uitgevoerd, haal je er best een betrouwbare installateur bij.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.