TorrentSpy moet een aantal grote Amerikaanse filmstudio’s 110 miljoen dollar schadevergoeding betalen voor massale copyrightschending. Dat heeft een federale rechter beslist.

Met het vonnis komt een einde aan een jarenlange rechtszaak die langs verschillende Amerikaanse gerechtshoven voerde. De Californische rechter vindt dat de TorrentSpy-beheerders schuldig zijn aan copyrightschending en beboet hen bovendien voor vernietiging van bewijsmateriaal en meineed. Per illegaal verspreide film of televisieshow rekent zij de torrentsite 30.000 dollar aan, wat de totale schadevergoeding op 110.970.000 dollar brengt.

Het vonnis tegen TorrentSpy, dat tot de populairste zogenoemde trackers voor torrentbestanden behoort, is een opsteker voor filmstudio’s in Hollywood. Voorzittter Dan Glickman van koepel Motion Picture Assocation of America (MPAA) zegt in een verklaring: “De ondergang van TorrentSpy is een duidelijke overwinning voor de studio’s en toont aan dat zulke piratensites niet kunnen blijven opereren zonder meedogenloze gerechtsvoering.”

Hoe de beheerders dit astronomische bedrag moeten ophoesten, is nog niet bekend. De federale rechter beveelt hen in ieder geval om ver uit de buurt te blijven van elke activiteit die met torrentbestanden te maken heeft.

Met een bijdrage van CNET News