Beeld

Toshiba: TV-menu’s en afstandsbediening

Toshiba levert technisch sterk uitgewerkte menu's met een aantal leuke handigheidjes. Het is altijd een uitdaging om technische beeldaspecten op een begrijpelijke manier voor te stellen, maar daar is Toshiba naar onze mening wel in geslaagd. Toch ontbreken er hier en daar ook wat dingen, zoals een snelle manier om een andere geluidspreset te kiezen. 

De remote is eerder aan de lijvige kant, maar heeft een erg uitgesproken design-uiterlijk.

Deze review is gebaseerd op de interface van 46SL833. De menu's op andere toestellen zijn gelijkaardig.

,

Zijaanzicht


Een uit de band springend ontwerp is altijd welkom voor de anders toch wel saai uitziende tv-remotes. Toshiba maakte er duidelijk werk van, maar de opvallende remote is iets te groot om comfortabel in de hand te liggen.

Bovendien ligt een flink deel van het gewicht vooraan zodat hij ook extra zwaar aanvoelt.

Vooraanzicht


De algemene lay-out is niet slecht, maar de belangrijke toetsen springen er niet echt uit. Bovendien zijn sommige veelgebruikte toetsen veel te klein. Combineer dat met ongekende iconen, en de remote wordt iets moeilijker in gebruik dan gemiddeld.

Links bovenaan staan de externe ingangen, onmiddellijk eronder de beeldpresets en de beeldverhouding. Onder de cijfertoetsen zien we de volume- en kanaaltoetsen. Die zijn voldoende groot, maar we hadden ze liever ook in ander kleurtje gezien voor een optimale zichtbaarheid.

De grootste fout die Toshiba maakt, zijn de twee kleine toetsen linksonder de volumetoets. Die geven respectievelijk toegang tot de internetcontent (Toshiba Places) en de mediaspeler, maar ze zijn zo klein, slecht gelabeld en onopvallend dat je ze nauwelijks vindt.

De D-pad is ook een stapje te ingewikkeld. De dubbele ring met pijlen maakt het gebruik ervan erg onintuitief. De afspeeltoetsen onderaan heeft Toshiba wel goed voor elkaar.

,

Het startmenu is mooi opgevat. Het ziet er erg licht en modern uit.

Beeldmenu

Eens je in de menu's duikt, is de aanpak iets klassieker, maar wel duidelijk. Er is nog wat verbetering mogelijk door een streepje uitleg bij elk menu-item te verstrekken.

Geavanceerd beeldmenu

Toshiba biedt ook heel wat technische regelmogelijkheden voor dit toestel.

Heel wat toestellen kunnen hun helderheid aanpassen op basis van het omgevingslicht, maar je hebt zelden controle over hoe dat gebeurt.

Erg handig is deze visuele manier van Toshiba om de reactie in te stellen. Zo kan je bepalen hoe snel de helderheid toeneemt naarmate er meer omgevingslicht is.

Het effect van al die instellingen kan je ook waarnemen op dit histogram en de levelcurve. Niet zo nuttig voor de gemiddelde kijker, maar wie wat thuis is in fotografie kan tools zoals deze wel gebruiken om het beeld aan te passen op een geinformeerde manier.

,

Via de 'Quick'-toets kom je in dit quick-menu terecht waar je de belangrijkste instellingen kan aanpassen. Opvallendste afwezige is de geluidspreset, waarvoor je helaas diep in de menu's moet duiken.

Persoonlijke instellingen

Toshiba biedt ook de mogelijkheid om een aantal presets te bewaren onder een 'persoonlijke' mode. Vier personen kunnen hun voorkeuren bewaren.

,

Je kan ingangen wel labelen (wat we nalieten bij dit screenshot), maar alle ingangen verschijnen sowieso in de lijst. ongeacht of ze nu aangesloten zijn of niet.

,

,

De mediaspeler wordt duidelijk aangegeven in het hoofdmenu, van waaruit hij eenvoudig toegankelijk is.

Filmmenu

We zien geen previewiconen in de filmlijst, maar wel een preview van de film bovenaan het scherm.

Muziekmenu

De Toshiba gebruikt de bestandsnamen om de bestanden weer te geven. Bij onze test had hij ook in de speler (rechts bovenaan) last met onze tags en album-art. 

Fotomenu

,

Vanuit het hoofdmenu vind je alle internetcontent. YouTube heeft opvallend genoeg een eigen plaats gekregen op het menu. Het is bovendien niet toegankelijk eens je in Toshiba Places zit, het internetluik van Toshiba.

Toshiba Places

Toshiba Places is nogal een unieke oplossing voor internet-op-tv, in die zin dat het ook vanaf je computer beschikbaar is. De bedoeling is dezelfde belevenis te bieden op al je 'schermen' (tablet, computer en tv)

Social Place

Een ingebouwde berichtendienst en eigen favorieten en/of bookmarks maken het mogelijk om dingen te bekijken op je computer en ze later ook op televisie te bekijken.

YouTube XL

YouTube is aanwezig in de XL-versie, die specifiek afgestemd is op televisiegebruik.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.