Volgens de New York Times zal Apple een tv-toestel met spraakbesturing op de markt brengen.

De Apple-televisie kan volgens het huidige ontwikkelingsniveau eind 2012 voorgesteld worden en een jaar later in de handel gebracht worden. Dat berichtte de krant gisteren.

In plaats van op de toetsen van de afstandsbediening te drukken, kun je het eigen televisietoestel dan gewoon spraakbevelen geven. Basis voor de spraakbesturing zou de persoonlijke assistent Siri zijn, die Apple in de nieuwe iPhone 4S heeft geïntegreerd.

Verklapt in biografie
Over een televisie van Apple wordt al maanden gespeculeerd. De geruchten staken opnieuw de kop op na de deze week verschenen biografie van Steve Jobs. Daarin vertelt de onlangs overleden medestichter van Apple over zijn speurtocht naar het juiste bedieningsconcept voor televisietoestellen. "Het zal de eenvoudigste bediening hebben die men zich kan voorstellen", zo wordt hij geciteerd.

Topmanagers bij Apple zijn er al sinds 2007 van op de hoogte dat de onderneming uiteindelijk een televisietoestel zal bouwen, schrijft de New York Times. Op dit moment moet het bedrijf, buiten verder ontwikkelingswerk, afwachten of de prijs voor grote lcd-displays daalt. Dat moet voorkomen dat de met elektronica doorspekte televisies al te duur worden.