Logitech introduceert haar nieuwe lijn van hoogwaardige in-ear hoofdtelefoons in België. Die introductie is het logische gevolg van de overname van Ultimate Ears, een fabrikant van gespecialiseerde monitoroplossingen voor muzikanten. Wij konden alvast even luisteren naar de TriplFi 10vi, de topper uit het aanbod.

Het verhaal van Ultimate Ears begint in 1995 bij Alex Van Halen, drummer van de gelijknamige rockband. Hij ging met zijn geluidstechnicus Jerry Harvey op zoek naar goede monitoroplossing voor live-optredens. Het was en is nog steeds een oud zeer bij veel muzikanten: een goed geluidsbeeld krijgen van de klank die de concertzaal wordt ingestuurd, en vooral ook, zichzelf goed horen. 

Podiumluidsprekers, vaak ook monitors genoemd, kan je immers niet tot in het oneindige luider zetten tijdens een live-optreden omdat de microfoons dat geluid oppikken waardoor er ongewenste feedback ontstaat. Daarom ontwikkelde het duo een oortje, precies op maat van Van Halens oor, dat het gehoor van de muzikant afschermde voor ongewenst omgevingsgeluid en gelijktijdig een geluidssignaal doorliet dat een waarheidsgetrouwe weergave was van wat er op dat moment op het podium werd neergezet. De collega-bandleden waren ook geïnteresseerd in de oplossing, en al snel volgden andere collega-muzikanten met dezelfde vraag.

Dat dergelijke oplossingen het best werken wanneer de in-ear set perfect past, spreekt voor zich. Daarom bood Ultimate Ears aanvankelijk ook enkel custom-made sets aan voor professionele muzikanten. Het lijstje van namen dat optreedt met Ultimate Ears is ondertussen lang en indrukwekkend, de prijzen voor die in-ears op maat zijn dat uiteraard ook.

In 2005 kwam Ultimate Ears echter met zijn eerste lijn van universal-fit oortelefoons. Daarmee wilde Ultimate Ears de brug slaan naar de consumentenmarkt waar ondertussen miljoenen mensen rondliepen met een iPod of een aanverwant product. Amper drie jaar later liet Logitech zijn oog vallen op het bedrijf uit Californië, en de rest is geschiedenis.