Eigenaars van een Apple TV (vorige en huidige generatie) zien sinds gisteren een update binnenrollen voor hun mediaspeler. Naast een intrigerende interface-aanpassing, komt er ook een nieuwe audiomodus via Airplay bij.

Een Apple TV heeft een optische uit voor audio of stuurt klank gewoon over HDMI naar buiten. Nu komt er een derde optie bij: het geluid via Airplay naar een compatibele audiotoestel sturen. Dat kan een set actieve speakers, een speakerdock of bijvoorbeeld een receiver. Een bestemming kan ook een Airport Express zijn, Apples compacte WiFi-router met een optische audio-uitgang.

Het is dus geheel mogelijk dat een videofilm vanaf een iPad of iPhone via Airplay naar een Apple TV wordt gestreamd, waarna het audiospoor door de mediaspeler verder naar een AV-receiver wordt gestuurd. En dat allemaal draadloos en relatief gebruiksvriendelijk.

Airplay kan nu ook beveiligd worden met een code, zodat zomaar niet iedere grapjurk kan inbreken op een stream en eigen content naar een Apple TV kan forceren.