De USB-aansluiting die je nooit meer fout kan instoppen krijgt steeds meer functies. Na stroom, data, en video komt er nu ook een manier bij om audio te versluizen over de kleine aansluiting. De toekomst van de audio-jack ziet er plots nog wat slechter uit.

Begin september kondigde HDMI Licensing al aan dat er vanaf nu kabels kunnen gemaakt worden met aan een zijde een HDMI-connector, en aan de andere zijde een USB-C aansluiting. Gedaan dus met de nood aan een speciaal verloopstukje als je mobiel apparaat wil aansluiten op de televisie.

Voor tablets en mobiele telefoons lijkt dat een vanzelfsprekende keuze. Voor laptops zou dat een stap vooruit betekenen, die dragen nu nog in veel gevallen een extra VGA-poort en/of HDMI-poort voor video.  De kleinere USB-C aansluiting is daar een welkome gast.

Voorlopig is ondersteunt USB-C wel enkel de oudere HDMI 1.4b specificatie. Dat is voldoende voor Ultra HD resoluties (beperkt tot 30fps weliswaar), Audio Return Channel, 3D en CEC, maar dus niet voor 60fps UHD of HDR.