Wie af en toe eens verlangend kijkt naar een nieuwe Ultra HD televisie heeft het misschien al opgemerkt. De energielabels tonen systematisch een B in plaats van een A+. Wat kost dat dan?

Het verbruik van televisies gaat al jaren systematisch naar beneden. Tussen 2008 tot 2012 is, volgens GfK, het verbruik van een gemiddelde plasmatelevisie met 48% gedaald (van 336 Watt naar 183 Watt), dat van een led-lcd televisie zelfs met 78% (van 250 Watt naar 55 Watt). Bij de nieuwe modellen zat in 2012 53% in A-klasse of beter (A+ en zelfs A++).

Met de introductie van Ultra HD zien we die trend plots weer ombuigen. Zowat alle 4K-modellen dragen een B-label. Maar wat betekent dat exact in termen van verbruik en vooral, in termen van kost. Relatief gezien spreek je immers makkelijk van een verbruik dat dubbel zo hoog ligt.

Om een overzicht te krijgen zochten we de verbruikscijfers op voor vier recente 65 en 55 inch modellen, zowel in Ultra HD 4K, als in Full HD. De tabel bevat de modelnamen, met daarachter het opgegeven vermogen voor een 65 inch en 55 inch model. Onderaan vind je het gemiddelde vermogen van elke reeks, gevolgd door het gemiddeld jaarverbruik en uiteindelijk de gemiddelde jaarkost.

Het gemiddelde jaarverbruik is berekend op basis van 4 uur televisie per dag, 365 dagen per jaar. Om de kost te berekenen gaan we uit van een elektriciteitsprijs van 0,25 €/kWh.

Wat is nu de jaarlijkse meerkost van een Ultra HD tv? Gemiddeld 22 euro per jaar voor een 55 inch, en 36 euro per jaar voor een 65 inch toestel. Dus ja, relatief gezien is die meerkost van het verbruik enorm (84 tot 121%), maar in absolute cijfers valt dat dus redelijk mee. Wie echter voluit de milieubewuste kaart trekt, doet er best aan zijn Ultra HD aankoop nog even uit te stellen.