Vinyl slaat terug. Met de opkomst van cd en later mp3 leek het gedaan met het zwarte, gegroefde plastic. Maar op internet is nog steeds een levendige handel gaande. En nu het slecht gaat met de cd-verkoop en enkele platenmaatschappijen tegelijk met hun platen de nummers op mp3 leveren, lijkt vinyl weer een hartslag te krijgen.

Benodigdheden voor het ouderwets omzetten van vinyl naar mp3: pc met goede geluidskaart, platenspeler, versterker, verbindingskabel met phono- en stereoplugs, opname- en ruisverwijderingssoftware. U moet er wat voor over hebben om uw geliefde platenverzameling draagbaar te maken. Er zijn talloze apparaten op de markt die het werk voor u doen, maar dat betekent meteen een investering van honderden euro's.

Hoewel de verkoop van nieuwe vinylalbums tot het nulpunt lijkt te zijn gedaald, blijft het aantal verzamelaars gelijk. De tweedehandsplatenwinkels en de bijbehorende klandizie zijn er altijd al geweest. Daar is het wereldwijde circuit van online veilingen als eBay en Marktplaats nog bijgekomen. Het is bijzonder moeilijk om uitspraken te doen over de aantallen die van hand tot hand gaan op dit soort sites, maar feit is wel dat het vinyl niet van plan is om erg snel te verdwijnen.

De internationale platenindustrie, verenigd in de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), heeft de moed opgegeven en neemt de verkoop van nieuw vinyl niet eens meer op in haar jaarlijkse verkoopcijfers. De laatste maal dat het medium voorkwam in de berichtgeving was toen BPI, de Britse tak van de platenbond, in 2005 een explosieve stijging van 7 inchsingles waarnam in grote platenwinkels. Virgin Records constateerde in dat jaar dat er meer vinylsingles in zijn winkels waren verkocht dan cd-singles.