Onderzoekers hebben een systeem van virtuele projectie ontwikkeld. Beelden van een smartphone kunnen daarmee geprojecteerd worden op externe displays.

 

Tegenwoordig bieden smartphones vrijwel dezelfde functionaliteit als een doorsnee laptop of pc. Vaak worden ze dan ook als kleine computers gebruikt. Wanneer we zaken zoals foto’s, video’s of Powerpoint-presentaties vanop onze smartphone willen tonen aan anderen, worden we echter vaak geconfronteerd met het problematische karakter van het kleine scherm van die toestellen.

Groter beeld
Om de beelden vanop je smartphone groter weer te geven, met name om ze duidelijk te kunnen tonen aan een (groot) publiek, bestaan er al twee oplossingen. Enerzijds heb je speciale kabels waarmee je de smartphone kan aansluiten op een groot, extern scherm. Anderzijds zijn er ook projectoren op zakformaat (picoprojectoren) beschikbaar, die gekoppeld kunnen worden aan je smartphone.

Zulke picoprojectoren maken – net als andere beamers – gebruik van optische projectie op fysieke oppervlakken. Hoewel hun formaat beperkt is, is het niet altijd en overal even handig om zo’n extra apparaatje mee te zeulen. Een team van onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten heeft hier nu mogelijk een oplossing voor gevonden.

Virtuele projectie
De onderzoekers ontwikkelden een systeem van virtuele projectie, waarbij de beelden van je smartphone op eender welk extern digitaal display (bijvoorbeeld een televisietoestel) in de buurt kunnen worden weergegeven. Je smartphone gedraagt zich dan als het ware als een onderdeel van dat display.

Door de aangepaste software kan je smartphone fungeren als centrale server, die continu screenshots ontvangt van de beschikbare externe displays. Die screenshots worden vervolgens vergeleken met de beelden van de interne camera van je smartphone. Op die manier wordt er bepaald waar het beeld geprojecteerd moet worden.

Nog niet helemaal duidelijk? De onderstaande video verduidelijkt alvast het een en ander.