De populaire mediaspeler VLC is nu al meer dan twee jaar geleden verbannen van de iPhone en iPad. Maar nu komt daar verandering in, want de app is sinds vrijdag opnieuw beschikbaar in de App Store.

De reden waarom zoveel mensen VLC gebruiken - zowel mobiel als op pc's - is dat deze mediaspeler een echte veelvraat is qua video. Nagenoeg alle videoformaten spelen af, zonder dat er extra codecs of dergelijke geïnstalleerd moeten worden.

Vandaar dat de VLC-app voor iOS indertijd veel aandacht eiste. Standaard spelen de iPhone en iPad enkel een beperkt aantal soorten video af, maar door de VLC-app werd het opeens mogelijk om toch op deze apparaten pakweg Xvid- en MKV-films te bekijken.

De VLC-app verdween begin 2011 uit de App Store na een discussie tussen een ontwikkelaar van VLC en Apple. De ontwikkelaar vreesde dat de voorwaarden van Apple strijdig waren met de open licenties van VLC, en verwijderde zelf de app. Nu denken de makers van VLC dat ze de mediaspeler voldoende hebben kunnen aanpassen om alle bekommernissen te ontzenuwen.