De langverwachte virtual reality-bril voor de PlayStation 4 zal in oktober wereldwijd beschikbaar zijn, bij ons voor 399 euro. Om de lancering te ondersteunen komen er verschillende games, waaronder een VR-versie van Star Wars: Battlefront. In totaal zouden er al 160 VR-games (of VR-versies van bestaande spellen) onder ontwikkeling zijn.

2016 moet het jaar van Virtual Reality worden, dat bleek ook uit de vele VR-gerelateerde presentaties op beurzen als CES 2016 en MWC afgelopen februari. Dat betekent dat de PS wel een druk strijdveld betreedt in oktober, al is het vooralsnog de eerste VR-bril die met een console samenwerkt. De Oculus Rift en HTC Vive (ontwikkeld met Valve) kosten meer en vereisen pc's met zeer krachtige en prijzige grafische kaarten. VR-brillen als de Gear VR zijn weinig meer dan een gesofistikeerde houder voor een krachtige smartphone, die zowel de rekenkracht, sensors als het beeldscherm levert.

Voor een goede VR-ervaring is veel rekenkracht nodig. Niet enkel moet er in de bril twee beelden worden getoond - één voor elk oog - maar het is ook belangrijk dat het beeld zeer scherp en vloeiend is. Zowel een hoge resolutie als een hoge framerate zijn vereist, of de VR-ervaring is onrealistisch en zelfs misselijkmakend.