Technische kenmerken

De technische gegevens lijken misschien het saaiste en moeilijkst te doorgronden aspect van een hoofdtelefoon, maar toch loont het de moeite om er even naar te kijken. Je vindt deze specificaties gegarandeerd terug op de website van de fabrikant.

Hoewel deze gegevens weinig tot niets zeggen over de geluidskwaliteit van een hoofdtelefoon, geven ze wél een indicatie van enkele andere zaken. Bijvoorbeeld hoe makkelijk (of moeilijk) je smartphone of tablet het zal hebben om er een redelijk volume uit te persen.

In die optiek zal een hoofdtelefoon met een hoger 'rendement' (hiervoor worden ook termen als 'efficiëntie' of 'gevoeligheid' gebruikt - telkens uitgedrukt in dB) bij dezelfde stand van de volumeknop meer volume uit je toestel persen dan een hoofdtelefoon met een lager rendement.
 


Voor mobiel gebruik mik je best ook op een wat lagere 'impedantie' - waarden van 16 tot 32 ohm zijn erg courant voor mobiele toepassingen, terwijl er bij hifi-exemplaren voor de woonkamer vaak 250 ohm tot 600 ohm op de technische fiche prijkt.

Verderop in deze hoofdtelefoon-FAQ gaan we dieper in op de andere zaken die je al dan niet van een technische fiche kan aflezen.

gerelateerde items