Het is behoorlijk moeilijk om aan iemand die nog nooit een e-reader gezien heeft, uit te leggen wat het precies is. In feite gaat het om een tablet, maar in plaats van een kleurenscherm krijg je een zwart-witscherm. Waarom zou je dan in hemelsnaam voor een e-reader kiezen? Precies omwille van dat scherm! De grootste troef daarachter is digitale inkt, en al zijn voordelen.

Digitale inkt

Je moet het gezien hebben om het te geloven, maar digitale inkt leest net zo prettig als een klassiek boek. Technisch gezien is het ook gewoon inkt die op het scherm verschijnt. Een positieve lading drukt de zwarte inkt naar boven, een negatieve lading onderdrukt de zwarte inkt. Verdeel het scherm in honderdduizenden vakjes, en je hebt een e-reader.

Het grootste voordeel van deze techniek? De uitzonderlijke autonomie. Omdat er alleen maar energie nodig is om de inkt te bewegen, is een e-reader heel zuinig op zijn batterij. Elke bladomslag verbruikt een beetje energie, maar de leestijd per pagina speelt geen rol.

Lange autonomie

Dankzij die digitale inkt kan een e-reader tegenwoordig makkelijk zes tot acht weken meegaan op één batterijlading, afhankelijk van hoeveel je leest en hoeveel pagina’s je digitaal omslaat. Ideaal om bijvoorbeeld op het vliegtuig te gebruiken, of op vakantie.

Je hoeft je omzeggens nooit zorgen te maken over de aanwezigheid van een stopcontact. Bovendien lost een e-reader nog een ander belangrijk probleem op: het gewicht van boeken. Een e-reader weegt gemiddeld 200 gram, en daar kan je gemakkelijk 500 tot 1.000 boeken op stockeren. Op vakantie scheelt dat een pak gewicht in de koffer … kan je extra souvenirs kopen!

Bestandsformaten

In de wondere wereld van digitale boeken zwaaien twee bestandsformaten de plak. Amazon maakt voor al zijn online boeken gebruik van het type .mobi, terwijl alle andere online e-bookwinkels het bij .epub houden.

Veel e-readers ondersteunen verschillende bestandsformaten, maar als het juiste formaat toch niet ondersteund wordt, komt Calibre ter hulp. Dit veelzijdig softwareprogramma is gratis en kan nagenoeg elk bestandsformaat omzetten naar een leesbaar formaat. Bovendien uploadt Calibre het boek ineens naar je e-reader. Een absolute aanrader voor iedereen met zo’n toestel!

Aartsvijand

E-readers hebben een lastige eerste periode gekend in 2007. De meeste toestellen haalden toen amper een autonomie van een week, droegen een prijskaartje van 300 euro of meer en waren ook nog eens ontzettend traag. Een blad omslaan duurde soms twee tot drie seconden, verre van ideaal. 

Gelukkig zijn al die initiële hindernissen verdwenen en mag ik met een gerust hart zeggen dat een e-reader al sinds een drietal jaar een prima aankoop is. Een blad omslaan gebeurt bliksemsnel, de autonomie haalt tegenwoordig een hallucinante twee maanden en de gebruiksvriendelijkheid is een pak beter.

De meeste modellen hebben een aanraakscherm om de navigatie te vergemakkelijken en het aantal grijstinten klimt elke keer hoger, voor mooiere zwart-witbeelden. Toch lijkt de groei een beetje te stagneren. Er zijn niet zoveel e-readerfabrikanten meer, en dat is allemaal de schuld van aartsvijand nummer één: de tablet.