Toon alles (5)
Cedric Van Loon

Een tablet kan je net zo goed gebruiken om een boek te lezen. Bijkomend voordeel van een tablet: je kan er ook kleuren mee weergeven. Ideaal om magazines of kranten te bekijken, iets wat op een e-reader nagenoeg onmogelijk is. Bovendien kan je een tablet ook perfect lezen in donkere of verduisterde ruimtes. Een tablet heeft een verlicht lcd-scherm waar je in bijna elke situatie prima naar kan kijken. Behalve wanneer de zon schijnt, want dan kan het op een tablet wel eens lastig lezen zijn. Dan is de e-reader weer in het voordeel, omdat digitale inkt geen achtergrondverlichting nodig heeft.

Vermoeidheid

Een stuk dat open staat voor debat, is de vermoeidheid van de ogen bij het lezen op een tablet. Bij een e-reader heb je geen nood aan backlight. Daar doet de inkt namelijk zijn werk, en niets anders. Bij een tablet is wel zo’n backlight nodig om het beeld zichtbaar te maken. Een tablet schijnt continu wit licht in je ogen. Lees je een boek met intervallen van 30 minuten, dan kan zo’n tablet misschien nog wel dienen. Maar van zodra je langer leest, zullen je ogen door het heldere backlight sneller moe worden.

Maar wat doe je wanneer het donker wordt? In bed kan je op je tablet lezen dankzij zijn backlight. Bij een e-reader kan je dat gemakkelijk oplossen zoals bij een echt boek: koop een handig led-lichtje dat je erop kan klemmen. Veel fabrikanten hebben zelfs hoesjes voor hun e-readers waarin een lampje verwerkt zit of integreren verlichting in de e-reader zelf. Hiermee kan je handig de helderheid bijsturen tot het absolute minimum, zodat je ogen op tijd kunnen rusten voor het slapengaan.

Bij een tablet is dat meestal het grote probleem. Wanneer zoveel licht rechtstreeks in je ogen schijnt, wordt de vermoeidheid weggedrukt en kan je moeilijker slapen. Lampjes die je erop klemt of een e-reader met geïntegreerd licht belichten de e-reader onrechtstreeks, wat minder vermoeiend is en ook je partner naast jou minder hindert als zij of hij wil slapen.

Schermgrootte

De meeste e-readers hebben een schermgrootte van 6 inch. Voor mij persoonlijk is dit formaat perfect om overal mee naartoe te nemen. Er bestaan ook kleinere e-readers van 5 inch, maar die vind ik net te klein. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken dat het lettertype te klein is om comfortabel te lezen. Elke e-reader heeft een aantal lettertypes en lettergroottes waaruit je bij aanvang van een boek kan kiezen.

Naast de grootte is de bediening van een e-reader net zo belangrijk. De duurdere modellen hebben een prettig werkend aanraakscherm. Dat betekent daarom niet dat het noodzakelijk is. Je leest op een e-reader hoofdzakelijk boeken, zodat je je maar zelden door menu’s zal moeten worstelen. Heb je geen aanraakscherm, dan is dat dus zeker geen ramp. 

Keuzes

Lees je veel en graag? Dan is een e-reader een absolute must. Het leescomfort is voor regelmatige lezers veel hoger dan op een tablet, hij weegt aardig wat minder en de autonomie van twee maanden is een leuke extra.

Bovendien hoeft een e-reader helemaal niet zoveel te kosten als een tablet. Ik ben alvast verknocht aan mijn Kindle Paperwhite, en iedereen aan wie ik hem laat zien, is verkocht. E-readers hebben dan misschien veel concurrentie van tablets, maar ik zou voor geen geld een dik boek willen lezen op een tablet.

2/2
gerelateerde items