Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

De oorsprong van 24fps

Nu stel je jezelf natuurlijk de vraag welke invloed een framerate precies kan hebben op de sfeer van de film, en wat je concreet van HFR-beelden kan verwachten. Film creëert de illusie van beweging door stilstaande beelden snel genoeg achter elkaar te projecteren. Aan 5 fps ervaar je de beeldenstroom eerder als een sequentie stilstaande beelden dan als een natuurlijk bewegend beeld.

Vanaf ongeveer 15 tot 20 fps krijg je effectief de illusie van beweging, en die framerates werden in de jaren dertig dan ook gebruikt voor de ‘stomme films’. Zodra er ook audio bijkwam, moest de framerate omhoog om problemen met audiosynchronisatie, wow en flutter te vermijden. Het magische getal bleek toen 24 fps te zijn.

Belangrijk om weten is dat men er in die periode vooral op uit was om zo spaarzaam mogelijk om te springen met dure filmpellicule. De beeldkwaliteit was dus absoluut geen bepalende strategie bij het vastleggen van die 24 fps-standaard. Films maken kost handenvol geld en met 24fps was het beeld ‘goed genoeg’.

gerelateerde items