Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

En thuis?

HFR is nu een fenomeen in de bioscoop, maar wat als The Hobbit en andere HFR-films naar de thuiscinema komen?

Moderne tv's tonen beelden aan 100 of 200 Hz, dus veel meer dan 24 fps. Technisch kunnen ze dus HFR aan, maar dan is er wellicht een firmware-upgrade nodig. Of die er komt, is een andere vraag.

Het echte probleem zit bij Blu-ray. Het is niet zozeer een probleem van opslagruimte dan wel van standaarden. Helaas, de huidige Blu-ray specificaties voorzien geen 48 fps framerates. 1.920 x 1.080 is beperkt tot maximum 24p of 50/60i.

Er zou dus een verandering moeten komen aan de Blu-ray specificatie om 48fps toe te voegen, en de haalbaarheid/wenselijkheid daarvan is mij niet duidelijk. Het zou hoe dan ook impact hebben op alle bestaande BR-spelers.

Toch is er nog een interessante bedenking te maken. Blu-ray beschikt wel over een 1.920 x 1.080@24fps 3D-formaat. En laat 3D nu net twee 2D-beelden zijn. Het is dus theoretisch mogelijk om een 48fps beeldstroom te vermommen als een 3D 24fps beeldstroom.

Een actieve 3D tv (die zijn stereoparen sequentieel afspeelt) zou die stroom kunnen weergeven en je kijkt dan zonder bril. Resultaat: 48fps! Een passieve 3D-tv (die zijn stereoparen simultaan weergeeft) kan dat niet zo maar, maar kan mogelijk via firmware een nieuwe ‘mode’ leren die dat toelaat.

Dit is uiteraard allemaal theorie, of dit praktisch haalbaar is is een andere materie.

gerelateerde items