We hadden de nieuwe Androidversie al tijdens Google I/O in mei verwacht, maar het was uiteindelijk nog wachten tot afgelopen woensdag vooraleer het nieuws naar buiten kwam.

Tijdens een evenement in San Francisco heeft Google dan eindelijk de nieuwe versie van haar mobiele besturingssysteem voorgesteld. Het was al langer duidelijk dat het niet de grote update naar Android 5.0 Key Lime Pie zou worden, maar een kleinere update naar Android 4.3.

Android 4.3 is officieel nog steeds een versie van Jelly Bean en het uiterlijk is dan ook weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De update brengt vooral prestatieverbeteringen met zich mee en de toevoeging van Beperkte Profielen.

We bekijken de belangrijkste veranderingen van naderbij.


Beperkte Profielen
Sinds Android 4.2.2 kan je - met het oog op het gebruik op tablets - meerdere gebruikersprofielen aan Android toevoegen. Android 4.3 breidt die mogelijkheden verder uit met Beperkte Profielen, waarmee je profielen restricties kan opleggen.
 


Dat is bijvoorbeeld handig voor ouders die hun kinderen wel toegang willen geven tot een tablet, maar toch de controle willen bewaren. Zo kan bijvoorbeeld voor het profiel van de kinderen de mogelijkheid om in-app aankopen uit te voeren, worden geblokkeerd.

Ook in een zakelijke context kan het van pas komen om de mogelijkheden van een bepaald profiel te beperken, bijvoorbeeld wanneer de tablet gedeeld wordt met meerdere werknemers of klanten.


Bluetooth Smart
Android biedt vanaf versie 4.3 ondersteuning voor Bluetooth Smart, waardoor je toestel kan verbinden met de nieuwere generatie energiezuinige Bluetooth-accessoires. Bluetooth Smart is sinds begin 2012 ook al op iOS aanwezig.

De update brengt ook ondersteuning voor Bluetooth AVRCVP 1.3 met zich mee, waarmee je toestel metadata, zoals de titel en artiest van een liedje, naar Bluetooth-controllers kan doorsturen.


Open GL ES 3.0
Open GL ES 3.0 maakt Android 4.3 efficiënter en beter in het tonen van graphics. Een demo van Google toonde indrukwekkende textures, lens flares en reflecties waar vorige versies van het besturingssysteem heel wat moeite mee zouden hebben.
 

Dit is vooral een leuke update voor gamers, maar brengt ook nieuwe mogelijkheden met zich mee voor ontwikkelaars.