Met Windows Phone 8 wordt het smartphoneplatform van Microsoft een pak volwassener. ZDNet kon al enkele dagen een HTC 8X testen en loodsen je door de opvallendste nieuwigheden en stille verbeteringen.

Kleinere tegels
De blikvanger van Windows Phone 8 zijn de nieuwe live tiles. Die tegels kan je voortaan ook in klein formaat op je scherm te zetten. Dat betekent meer plaats voor apps, en een leukere indeling dan het blokkenschema uit eerdere versies.

Wat is er nieuw in Windows Phone 8?

Zinsvoorspelling
Dit is naar onze mening een van de nuttigste nieuwigheden in Windows Phone 8. Zeker voor wie sms’en of mailen met een aanraakscherm maar niet gewend raakt.

zinsvoorspelling in Windows Phone 8.

Wanneer je woorden intikt, voorspelt je telefoon welk woord je hierna gaat gebruiken. Zo is de kans groot dat je bij de woorden ‘ik ben’ automatisch de suggestie krijgt om ‘daar’, ‘onderweg’ ‘er’ enz... te tikken.

Androidgebruikers kennen deze functie al via de Swiftkey-app maar bij Windows Phone 8 zit hij er standaard gratis ingebakken. Vermoedelijk haalt WP8 zijn informatie van reeds ingetikte boodschappen. Dat wil zeggen dat de tekstvoorspelling beter wordt naarmate je hem meer gebruikt.

De functie is voor alle duidelijkheid niet te verwarren met de woordvoorspelling die we al sinds de jaren negentig kennen. Daar krijg je bij bij de letters ‘van’ de suggestie om er ‘vandaag’ of ‘vanmorgen’ van te maken. Hier gaat het om woorden waarvan WP8 denkt dat je ze gaat gebruiken op basis van wat je al hebt ingetikt.

NFC
Het nieuwe smartphonesysteem ondersteunt voortaan Near Field Communication of NFC. Microsoft bundelt veel van die functionaliteiten onder de app ‘Portemonnee’. Hier kan je betaalgegevens, getrouwheidskaarten enz... op beheren.

De speelhoek
Deze functie heeft Microsoft in het leven geroepen voor wie regelmatig zijn telefoon moet afgeven aan de kinderen. Een afgesloten ruimte waar je bepaalde apps, games, muziek en video’s kan zetten.

Concreet kan je vanaf je startscherm naar links vegen en zo in de speelhoek terechtkomen. Hierin werken de aanraakknoppen (terug, home en de zoekknop) niet. Ideaal dus op kleine kinderen vanuit de speelhoek spelletjes te laten spelen of (zelf geselecteerde) muziek te beluisteren.