Dat betekent dat je niet langer moet werken met de Zune software, die op vlak van gebruiksvriendelijkheid meer weg had van een Russische handleiding voor kernreactoren dan op een hub waar je snel en overzichtelijk je foto’s kon kopiëren. Ongeacht op welke pc: je kan vanuit verkenner in vier klikken aan al je foto’s.

Micro SD
Voortaan zullen we Windows Phones krijgen die naast hun interne opslag ruimte hebben voor een Micro SD-kaart. Vanaf WP8 ondersteunt Microsoft de extra opslag en dat zet de deur open voor telefoons waarvan je de opslagruimte zeer eenvoudig kan uitbreiden.

Internet Explorer 10
De nieuwe browser belooft een aardige versnelling. Zo wordt JavaScript vier keer sneller uitgevoerd dan in Windows Phone 7.5 en worden er meer HTML5-functies ondersteund.

Verder waarschuwt IE 10 je zodra het merkt dat je naar een website gaat waar er phishing of andere malafide activiteiten plaatsvinden. Dat doet het door gegevens van miljoenen Windows-pc’s te analyseren, je kan er dus van uitgaan dat de filter vrij snel kan waarschuwen wanneer er een bepaalde dreiging opduikt.

Skype?
De afgelopen maanden hoorden we regelmatig dat Windows Phone 8 een verregaande integratie met Skype zou krijgen. Dat juichen we alleen maar toe, helaas konden we daar niets van merken op het moment dat we de eerste WP8-smartphone, een HTC 8X, in handen kregen.

Mogelijk houdt Microsoft die app achter de hand tot op de lancering zelf, maar in deze vergelijking moeten we Skype voorlopig achterwege laten.

Onder de motorkap
Ook op vlak van hardwareondersteuning biedt WP8 nieuwigheden. Zo kan het systeem processors met meerdere kernen aan en is er ondersteuning voor WXGA met resoluties tot 1280×720 of 1280×768. Windows Phone 8 draait bovendien op dezelfde kernel als Windows. Ook moet het makkelijker worden om apps uit Windows 8 of zelfs iOS en Android naar Windows Phone om te zetten.

Conclusie: anders en beter
Wie Windows Phone gewoon was hoeft geen grote ommekeer te vrezen. De gebruikservaring van het systeem sluit naadloos aan op Windows Phone 7, 7.5 of 7.8.

Tegelijk biedt Windows Phone 8 een hoop nieuwe functies, zowel zeer zichtbare uitbreidingen (de kleine tegeltjes) als minder zichtbare zaken zoals encryptie, Micro SD-ondersteuning of het kunnen selecteren van meerdere foto’s. Dit zonder dat het systeem zijn eenvoud verliest. Integendeel, dat is door het schrappen van Zune alleen maar verbeterd.

We durven niet zeggen dat Microsoft met Windows Phone 8 plots miljoenen gebruikers zal weghalen bij de iPhone of Android. Maar WP8 toont dat het smartphoneplatform zowel voor consumenten als zakelijke gebruikers zeker niet moet onderdoen ten opzichte van de concurrentie.

3/3
gerelateerde items