Morgen, woensdag, vindt een grootse Apple-persconferentie plaats. Iedereen gaat ervan uit dat die zal handelen over een grondige update voor de iPod-familie. Maar wat zou Steve Jobs exact kunnen aankondigen? We zetten de mogelijkheden op een rij, met onze eigen, subjectieve kansberekening erbij.

1. iPod met groot aanraakscherm
Oftewel: de iPod gaat de iPhone achterna. Een van de beste aspecten van de iPhone is de mogelijkheid om via albumhoezen te neuzen in een muziekcollectie. Net zoals u dat kunt doen via CoverFlow in iTunes. Een gelijkaardige functie voor de iPod is dus logisch. De uitdaging wordt een aanraakscherm toe te voegen aan de iPod zonder de prijs significant te laten stijgen. Waarom veel geld betalen voor een iPod als een iPhone voor dezelfde prijs meer biedt?
De kans dat deze feature wordt aangekondigd: 4,5 op 5

2. OS X op de iPod
Het lijkt er op dat Mac OS X ook de iPod gaat aandrijven. Maar wat maakt het uit voor de consument? Misschien duiken er iets meer games en plug-ins op voor de muziekspeler - maar wie zit daar op te wachten?
De kans dat deze feature woensdag wordt aangekondigd: 4,5 op 5

3. Een nieuwe look voor de iPod
Durft Apple de iconische iPod-vormen los te laten? Als het een aanraakscherm wil toevoegen aan de topmodellen, zal het wel moeten. Als het gaat over de iPod nano heeft Apple minder scrupules om ingrijpende designveranderingen aan te brengen. Maar zou Apple het echt aandurven om een 'dikke' nano uit brengen, zoals gelekte (gefakete?) foto's suggereren?
De kans dat deze feature wordt aangekondigd: 4 op 5

4. Nieuwe iPhone-modellen
De iPhone is eigenlijk een iPod, dat zegt Jobs zelf. Het zou dus kunnen dat er woensdag een nieuwe en wellicht goedkopere iPhone wordt voorgesteld. Zo'n iPhone nano zou ideaal zijn om de brede consumentenmarkt te bestormen. Alleen: welke functies kunnen uit zo'n afgeslankte iPhone verdwijnen zonder dat het iPhone-concept wordt aangetast?
De kans dat deze feature wordt aangekondigd: 2,5 op 5

5. iPod met WiFi
Dat de iPod een draadloze functie krijgt is op z'n minst gezegd een wensdroom van velen. Er wordt in elk geval al bijna een jaar over gefluisterd. Geen kabeltjes meer om muziek over te zetten, daar tekenen wij voor. Of wat denkt u van de mogelijkheid om muziek en video rechtstreeks naar een AirPort Express of Apple TV te streamen? Leuk zou ook zijn als de iPod in navolging van de Zune van Microsoft toelaat om muziek te delen tussen gebruikers. Of de muziekindustrie dat ziet zitten, is een andere zaak. Een groot nadeel: WiFi verbruikt veel stroom.
De kans dat deze feature wordt aangekondigd: 2,5 op 5

6. Geen harde schijf meer voor de iPod
Flashgeheugen wordt inderdaad steeds goedkoper en enkele fabrikanten sleutelen aan solid state disks die geen bewegende delen bevatten. Het is bijgevolg voor de hand liggend dat Apple ooit de harde schijf in de iPod vervangt door flashgeheugen. Dit zou immers een minder kwetsbare iPod leveren, die langer functioneert op dezelfde batterijlading. Maar de technologie om pakweg 80 GB in zo'n kleine verpakking te stoppen voor een aanvaardbare prijs is er nog niet. Misschien volgend jaar.
De kans dat deze feature wordt aangekondigd: 1 op 5