De International Consumer Electronics Show (CES) gaat volgende week van start. Aan de hand van vroege productlanceringen en gelekte informatie krijgen we al een goed beeld van wat 's werelds grootste beurs voor consumententechnologie dit jaar te bieden heeft.

Grote verrassingen moeten we waarschijnlijk niet verwachten. Bezuinigingen bij de grote elektronicagiganten en de recessie in de Verenigde Staten nopen tot een sobere editie. Het bezoekersaantal in Las Vegas zal naar verwachting zo'n acht procent lager liggen dan andere jaren, en ook de oppervlakte voor stands is wat kleiner.

Oled-tv's
De Ceatec-beurs die in oktober in Tokio plaatsvond, vormt een goede graadmeter voor wat we van CES kunnen verwachten qua nieuwe producten. Dat betekent ten eerste: opnieuw veel aandacht voor dunne tv's. Wie komt met het magerste lcd- of plasmascherm? Sony gaat alvast een stap verder met zijn lijn superdunne Oled-tv's. Waarschijnlijk zal Samsung eveneens een Oled-prototype tonen.

Dit jaar kunnen we veel meer homevideoproducten verwachten die internetverbindingen binnenshuis gebruiken. Denk aan Blu-ray-spelers, settopboxen en tv's met een webverbinding. Videostreams worden zo op een heel andere manier benut. Dinsdag nog maakte LG bekend dat videostreams van Cinemanow en Youtube eenvoudig beschikbaar komen voor gebruikers van zijn Blu-ray-speler.

3D-producten
Uit het kamp van de pc-makers kunnen we vooral veel nieuwe minilaptops in allerlei varianten verwachten. Dell presenteert waarschijnlijk een nieuwe lijn ultradunne notebooks, terwijl HP een nieuwe Voodoo-gaminglaptop in de coulissen heeft staan. Van Lenovo wordt een laptop met twee schermen verwacht en mogelijk toont Intel een nieuw model van zijn Classmate PC.

Ook 3D-producten voor thuisgebruik maken hun opwachting. Denk aan het 3D-thuistheater van Panasonic of 3D-gamingapplicaties. Op Ceatec zijn dit jaar conceptmodellen van mobiele 3D-schermen getoond, waarvoor geen aparte brilletjes nodig zijn. Dan zijn er nog de producten die nieuwe draadloze standaarden als WHDi, WirelessHD en Wireless USB integreren. En natuurlijk is een keur aan groene technologieën van de partij. 

Met een bijdrage van Erica Ogg