Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Brightness / Helderheid

Helderheid (Brightness) is samen met 'contrast' een van de termen die echt wel een betere naam verdienen. In tegenstelling tot wat je zou denken heeft 'helderheid' eigenlijk niets te maken met hoe helder je beeld is of hoe wit je wit is. Neen, het bepaalt hoe donker de signaalwaarde voor ‘zwart’ weergegeven wordt. Een veel betere benaming zou dan ook 'zwartwaarde' zijn. Uiteraard willen we dat dit signaal het donkerste zwart is dat de televisie kan weergeven.

Als de helderheid te hoog staat zal je ‘zwart’ eigenlijk donkergrijs zijn. Het resultaat is een vaal beeld dat veel diepte mist. Staat de helderheid te laag dan wordt niet alleen het signaal voor zwart, maar ook dat voor een aantal donkergrijze tinten als puur zwart weergegeven en verlies je dus zwartdetail.

Voor we aan de slag gaan moeten we even door een klein stukje theorie. Onze televisies krijgen een 8 bit-signaal binnen. Signaalwaardes kunnen dus variëren tussen 0 en 255. Het lijkt logisch om te veronderstellen dat zwart wordt weergegeven door 0 en wit door 255. Dat is echter enkel het geval voor computersignalen. Videosignalen, zoals die van televisieuitzendingen, mediaspelers, dvd’s of Blu-rays gebruiken een beperkter bereik, namelijk 16-235. Zwart is gedefinieerd als waarde 16, wit als waarde 235. De informatie onder 16 noemen we ‘zwarter dan zwart’ ('blacker than black’ of btb). De informatie boven 235 is dan ‘witter dan wit’, soms ook wel superwit genoemd ('whiter than white’ of wtw). Op alle normaal beeldmateriaal komen btb en wtw niet voor.

Om helderheid perfect af te stellen gebruiken we een patroon dat alle zwartwaarden van 0 tot 25 weergeeft. Door aan de helderheid te sleutelen moeten we er voor zorgen dat 17 nog net zichtbaar. Indien je tussen twee instellingen twijfelt, kies dan voor de donkerste. Het is beter een minimum aan zwartdetail te verliezen (bijvoorbeeld, de eerste zichtbare lijn is 19) dan dat je je zwart naar donkergrijs degradeert (als bijvoorbeeld de eerste zichtbare lijn 15 is).

gerelateerde items