Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Contrast

Net zoals helderheid is contrast een eerder onduidelijke term. Contrast bepaalt hoe helder de signaalwaarde voor wit weergegeven wordt. Witwaarde zou een betere benaming zijn. Vermits de witwaarde gedeeld door de zwartwaarde het contrast weergeeft noemen we de instelling contrast. Ook dat is echter een slechte reden, want contrast wordt immer veel sterker beinvloedt door de zwartwaarde.

Ook hier willen we dat dit signaal het helderste wit weergeeft dat de televisie aankan. Een te laag contrast resulteert in een beperkt dynamisch bereik en maakt het beeld vaal en levensloos, het volledige beeld lijkt dan wat grijs. Een te hoog contrast maakt dat het beeld te veel lichte tinten als puur wit weergeeft waardoor het beeld veel witdetail verliest.

Een ander mogelijk probleem veroorzaakt door een te hoog contrast is tinting. Als een van de kleuren niet hoger kan verandert je wit in een of andere kleurtint. Dat moet uiteraard vermeden worden.

Contrast kalibreren we met behulp van een testpatroon dat alle witwaarden weergeeft tussen 224 en 256. We stellen contrast zo in dat we minstens alle waardes tot 235 nog kunnen zien. In tegenstelling tot helderheid kan het minder kwaad om de waardes boven 235 zichtbaar te laten tenzij je het contrast absoluut wil maximaliseren. Het volledige beeld moet wel vrij blijven van kleurtinten.

gerelateerde items