Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Beeldformaat

Hoezo, beeldformaat? 16:9 is toch correct, en een Blu-ray bevat toch 1.920 x 1.080 pixels, net als mijn televisie? Dus dat kan toch niet mis gaan?

Helaas. Vroeger toen beeldbuizen rond waren, en elektronica nog niet zo geperfectioneerd, stond het beeld niet altijd perfect centraal of op dezelfde plaats. Om te vermijden dat je zwarte randen zag, dekte het kader van de beeldbuis de buitenste rand van het scherm af. Tijdens het filmen hield men daar rekening mee en de buitenste rand van 2,5% of 5% van het beeld mocht afgedekt worden door de kaderrand. Dat concept noemen we ‘overscan’.

Op onze digitale televisies is dat volstrekt overbodig. Elke pixel van het beeld kan perfect aan een pxiel van het scherm toegewezen worden. Toch gebruikt de 16:9-instelling nog steeds ‘overscan’. De buitenste 2,5% van het scherm wordt weggesneden en het beeld wordt terug naar 1.920 x 1.080 gescaled. Die scaling stap kan verstoring veroorzaken in fijn detail.

Kies daarom bij beeldformaat voor de instelling: ‘Volledig Beeld’, Just of Juist, 'Pixel by Pixel' of 'Dot by Dot'. Bij sommige merken zoals Sony is er naast de instelling voor de beeldverhouding zelfs een aparte instelling voor de grootte van het beeld. Klik op het onderstaande beeld voor een grotere versie.

?

gerelateerde items