Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Kleurtemperatuur

Wit is een relatief begrip. Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: het kleedje van je vriendin dat er in de winkel prima uitzag, blijkt buiten in de zon toch een heel andere kleur te hebben dan je dacht. Dat is volstrekt normaal, want de ‘witte’ belichting in de winkel is volledig anders dan zonlicht en dat beïnvloedt onze kleurwaarneming.

Wit licht is geen universeel gegeven: het ‘witte’ licht van een gloeilamp ziet er heel anders uit dan dat van een typische buislamp en die verschillen allebei van zonlicht. Daarom is het dus noodzakelijk dat we ‘wit’ definiëren.

Het wit van de HDTV-norm wordt gedefiniëerd door D65, een gestandardiseerde, theoretische lichtbron die overeenkomt met daglicht.  D65 heeft een kleurtemperatuur van 6504 K (Kelvin, een temperatuureenheid uit de thermodynamica). Hogere kleurtemperaturen hebben een blauwe tint, lagere kleurtemperaturen hebben een oranje/rode tint.

Omdat we lichtblauw meestal met winter en ijs associëren refereren we naar ‘blauwige’ beelden als  koel. Dat is dus juist het omgekeerde van wat de pure wetenschap zegt: blauwe tinten zien we immers bij hoge kleurtemperaturen! Hou daar terdege rekening mee: als we spreken van ‘koele’ beelden is de kleurtemperatuur hoog, en als we de beelden als ‘warm’ ervaren is de kleurtemperatuur laag. Niet echt intuïtief, maar het is niet anders.

Op een televisie is de juiste kleurtemperatuur (6504 K) bijna altijd de ‘warmste’ instelling. Kies dus als kleurtemperatuur ‘warm’, ‘warm2’. 

?

gerelateerde items