Wie het eerste deel uit deze workshop heeft gevolgd, heeft zijn dvd's intussen netjes geript naar een harde schijf. Tijd om de conversietools boven te halen. Daarbij houden we één doel voor ogen: we willen een kwalitatief hoogstaand resultaat.

Video converteren is heel wat complexer dan pakweg muziek- of fotobestanden omzetten naar een ander formaat. Helaas is het een  noodzakelijke stap.

De kopie van je dvd op de harde schijf, een folderstructuur met daarin IFO- en VOB-bestanden, is al snel 4 tot 6 gigabyte groot. Bovendien kunnen heel wat mediaspelers slecht om met dit formaat.

Voor muziek kan je steevast terugvallen op mp3, voor foto op jpg. Zo’n quasi-universeel ondersteunde standaard bestaat helaas niet voor videobestanden. Bovendien bevat een typisch videobestand drie onderdelen: de videostroom, de audiostroom en de container. Die laatste is de verpakking waar we alles in stoppen. Voor elk van die onderdelen moet je beslissen welk formaat je zal gebruiken.

De breedst ondersteunde formaten voor video zijn DivX (of XviD) en H.264. Voor audio kies je voor mp3, aac, Dolby Digital (AC3) of DTS. Als container ga je best voor mkv of mp4. Het verouderde avi is ook populair, maar laat je beter achterwege.

KNOPEN DOORHAKKEN
Op wat baseer je die beslissing? In de eerste plaats hou je rekening met het afspeelapparaat. Is de speler een iPhone, een televisie of een mediaspeler zoals de Boxee Box?

In dat geval ga je op zoek naar de beste combinatie voor die specifieke speler. Heb je nog geen speler, dan mik je best op een hoogstaande conversie op basis van breed ondersteunde standaarden.

In deze workshop geven we richtlijnen voor dat laatste scenario. De bestanden die we produceren zijn op heel wat moderne spelers bruikbaar. Een typische dvd reduceren we tot een bestand van ongeveer één gigabyte.

Er bestaan veel conversieprogramma’s, maar voor deze workshop selecteerden we Handbrake omdat er zowel een Mac- als Windows-versie van bestaat. Bovendien is het gratis, erg eenvoudig in gebruik én levert het excellente resultaten.

Wie na deze workshop nog meer info wil, kan overigens terecht op de uitstekende Handbrake-wiki. Windows-gebruikers moeten ook VLC installeren voor de previewfunctie. Wie dat liever niet doet kiest best voor VidCoder, een Windows-specifieke versie van Handbrake.

TIP: TEST JE BESTANDEN!
Voor je een reeks volledige films converteert, ga je best na of het eindresultaat voldoet aan jouw wensen. Werkt het bestand op je speler? Volstaat de kwaliteit? De ideale manier is één hoofdstuk selecteren uit een film en dat converteren.

Dat is gelukkig erg makkelijk. Rechts naast de ‘Titel’-selectie (zie stap 3) vind je de ‘Chapter’-selectie. Kies gewoon een hoofdstuk en test er op los tot je ideale instellingen hebt.