Elke mp3-speler heeft tegenwoordig een kleurenscherm. Daarop kan je albumhoesjes bekijken terwijl je door je megacollectie bladert. Dat oogt niet enkel leuk, het is nog praktisch ook. Hoog tijd om je albumhoesjes eens op orde te zetten…

Hoe groot onze liefde voor nietgecomprimeerde, pure muziek ook is, de komst van mp3 en co heeft ervoor gezorgd dat onze collectie echt mobiel is geworden. Leuk op de trein, in de wagen, of zelfs tijdens een wandel- of fietstocht.

Draagbare, digitale audiospelers hebben steeds vaker een kleurenscherm waarop je foto’s of video’s kan tonen, maar ook albumhoezen of cover-art. Voorwaarde is wel dat je mp3-bestanden zijn voorzien van de nodige metadata en het eigenlijke hoesje. Gelukkig hoef je daarvoor niet al te lang te zoeken. Beter nog, de meeste muziekprogramma’s klaren die klus automatisch voor jou.

Concreet
In iTunes of Windows Media Player wordt er tijdens het importeren van cd’s (het zogenaamde rippen) automatisch cover-art opgezocht en toegevoegd. Tenminste, als er een actieve internetverbinding is en je de juiste instellingen hebt gekozen – meer daarover verderop in deze workshop.

Computers blijven computers, en bijgevolg gaat het ook wel eens fout tijdens dat automatische proces. Omdat jouw geripte cd net niet in de iTunes-catalogus zit bijvoorbeeld. Je kan dan beroep doen op gespecialiseerde programma’s zoals Coverscout, of manueel knip-en-plakwerk verrichten. Dat laatste klinkt overigens erger dan het is.

Voor je aan de slag gaat met deze workshop, zorg je wel best voor een stabiele internetverbinding. En als je straks weer aan het rippen gaat: neem er de tijd voor, zodat je bij ontbrekende albumhoezen meteen de situatie kan rechtzetten. Dat spaart je later heel wat tijd en zorgen.

iTunes-gebruikers vinden op de volgende drie pagina's de nodige toelichting, Windows Media Player-volgelingen komen op de laatste drie pagina's aan hun trekken.