We lieten eerder al zien hoe je muziek-cd's ript en hoe je Blu-ray’s en dvd’s converteert naar een formaat dat 'netwerkvriendelijk' is. Tijd om ze in een echte mediabibliotheek te stoppen waarin het leuk ronddwalen is.

Na alle moeite die je je getroost hebt om je media in een moderne, digitale vorm beschikbaar te maken, rest je nog maar één taak: alles beschikbaar maken voor je speler.

Wie zich al eens aan een DLNA-avontuur gewaagd heeft, weet ongetwijfeld dat de interface van DLNA-spelers bedroevend is. Maar ook mediaspelers waar je de media via een USB-stick of harde schijf aanlevert zijn geen grafische hoogstandjes. Je waant je regelmatig in de jaren tachtig of negentig, waar een tekstinterface de enige manier was om door je bestanden te struinen. Dat moet in dit tijdperk toch echt beter kunnen.

Interface met meerwaarde
En daar komt Plex om de hoek kijken. In deze ‘bibliotheek’ krijgen je mediabestanden de aandacht die ze verdienen. Plex organiseert al je foto’s, muziek, films en tv-reeksen en presenteert ze op een grafische en informatieve manier.

Je krijgt een synopsis van de film, acteurs, regisseurs en zelfs sfeerbeelden voorgeschoteld. Tv-series worden gebundeld per reeks en per seizoen. Plex biedt ook een zeer ruime selectie internetcontent: denk dan aan YouTube, Vimeo, DailyMotion, filmtrailers en veel meer.

Plex bestaat uit twee onderdelen: de server (Plex Media Server) en de client (Plex Media Center). De serversoftware is beschikbaar voor Mac, Windows en Linux. De client, de mediaspeler zeg maar, is beschikbaar voor Mac, Windows, iOS en Android. Inderdaad, je kan al je media ook op je tablet of smartphone bekijken. Plex is overigens slim genoeg om je video’s te ‘transcoden’ naar een versie die optimaal geschikt is voor de speler.

Bovendien heeft LG de Plex-client ingebouwd in zijn Smart TV-platform en bestaat er ook een Samsung Smart TV-app voor. Plex is gratis, zowel de server als de meeste clients. Enkel de iOS- en Android-versie zijn betalend. Je kan er ook gratis apps voor vinden, maar die doen enkel dienst als remote. Je vindt alle downloads op www.plexapp.com/getplex.

In deze workshop tonen we je hoofdzakelijk hoe je de Plex-server moet configureren. De clients wijzen zichzelf vrij goed uit.