Moderne settopboxen voor digitale tv zijn erg eenvoudig in gebruik. Ze bieden niet alleen een handig programma-overzicht, maar laten je ook toe om met een eenvoudige druk op de knop opnames te plannen - desgewenst zelfs van een volledige tv-serie. Erg praktisch, maar wie enthousiast van de opnamemogelijkheid gebruikmaakt wordt al snel geconfrotneerd met een harde schijf die tsjokvol staat.

En dat brengt ons meteen bij het grootste nadeel van een settopbox: je kan er geen opnames mee wegschrijven naar een dvd-schijfje. Na een tijdje moet je dus wel afscheid nemen van een aantal opnames op de harde schijf, als je nieuwe programma's wil blijven toevoegen. Maar daar bestaat een oplossing voor...
 

Die goeie oude DVD-recorder
Een doodgewone dvd-recorder biedt hier een uitkomst. Meer nog, dvd-recorders bieden nog steeds een aantal mogelijkheden die je op een settopbox niet aantreft. Met name de mogelijkheden om opnames te bewerken zijn daarbij interessant, als je opnames wil bewaren op een schijfje. Je kan immers probleemloos de reclameblokken uit een opname knippen en het overbodige materiaal aan de start en het einde van de opname weghalen.

In deze workshop gebruiken we een Philips DVDR5570H dvd-recorder en een Telenet HD Digicorder, maar de stappen uit deze workshop zijn erg gelijkaardig als je een andere settopbox en/of dvd-recorder gebruikt.
 

Waar moet je specifiek op letten?
Voor je begint aan ons stappenplan, controleer je best een aantal zaken. Sluit de settopbox eerst en vooral via een RGB Scart-aansluiting aan op je dvd-recorder. Zo neem je op met de best mogelijke kwaliteit.

De opnames van je settopbox kopieer je naar de harde schijf van je dvd-recorder. Let daarbij op de opnamekwaliteit die je instelt op de dvd-recorder. We raden SP-kwaliteit aan, waarmee je ongeveer twee uur beeldmateriaal op een dvd krijgt. Je kan natuurlijk ook zelf berekenen hoeveel uur beeldmateriaal je op een dvd wil archiveren, en op basis van je wensen de opnamekwaliteit instellen.

De kopie die nu op je dvd-recorder staat knip je desgewenst op maat, waarna je ze op dvd wegschrijft. Je kan de opnames natuurlijk ook rechtstreeks naar een dvd kopiëren, maar die werkwijze is meestal iets minder flexibel.